Da li je zdraviji CRVENI ili ZELENI kupus? Jedan od njih ima ZNATNO više VITAMINA C, D i E, kao i SELENA

Vesti 20.12.2022 15:50 0

Kupus je namirnica bogata vitaminima i mineralima, koja može biti sjajan saveznik za zdravlje pošto jača imunitet i olakšava detoksikaciju

Da li je zdraviji CRVENI ili ZELENI kupus? Jedan od njih ima ZNATNO više VITAMINA C, D i E, kao i SELENA

Shutterstock

 

Razlika između crvenog i običnog kupusa je u tome što crveni kupus ima antocijanin, pigment iz porodice flavonoida koji su moćni antioksidanti i imaju dosta vitamina C i E. U nastavku teksta saznajte detaljnije o prednostima konzumacije crvenog kupusa.

1. Bogat hranljivim materijama

Iako sadrži malo kalorija, crveni kupus sadrži impresivnu količinu hranljivih materija.

Jedna šolja (89 grama) sjeckanog, sirovog, crvenog kupusa sadrži sljedeće hranljive sastojke:

  • Kalorije: 28
  • Proteini: 1 gram
  • Ugljeni hidrati: 7 grama
  • Vlakna: 2 grama
  • Vitamin C: 56% preporučenog dnevnog unosa (PDU)
  • Vitamin K: 28% PDU
  • Vitamin B6: 11% PDU
  • Vitamin A: 6% PDU
  • Kalijum: 5% PDU
  • Tiamin: 5% PDU
  • Riboflavin: 5% PDU

2. Dobar je izvor antioksidanasa

Crveni kupus je odličan izvor antioksidanata i drugih korisnih jedinjenja koja pomažu u zaštiti od oštećenja ćelija. Njegovi antioksidansi uključuju vitamin C, karotenoide i flavonoidne antioksidante, kao što su antocijanini i kempferol. Istraživanja sugerišu da su nivoi antioksidanata u ljubičastom kupusu oko 4,5 puta veći od onih koji se nalaze u zelenim sortama kupusa.

Takođe je dobar izvor sulforafana, jedinjenja bogatog sumporom koje se formira kada se sirovi kupus seče ili drobi. Sulforafan poseduje antikancerogena svojstva.

3. Pomaže u borbi protiv upale

Crveni kupus može pomoći u borbi protiv upale (inflamacije), za koju se smatra da doprinosi nastanku mnogih bolesti. Zanimljivo je da nanošenje listova kupusa na kožu takođe smanjuje upalu. Na primer, odrasli sa artritisom koji su umotali kolena u listove kupusa jednom dnevno prijavili su da osećaju znatno manji bol do kraja četvoronedeljne studije. Međutim, obloge od kupusa manje efikasno smanjuju bol od gela protiv bolova.

4. Može poboljšati zdravlje creva

Crveni kupus može poboljšati funkciju creva. Postoje dokazi da kupus može smanjiti upalu u crevima i smanjiti crevni mukozitis - stanje u kome se lezije razvijaju u crevima, često kao nuspojava lečenja malignih bolesti.

Kupus je takođe dobar izvor vlakana, koja održavaju creva zdravim i pomažu im da lakše vare hranu. Nerastvorljiva vlakna čine oko 70% vlakana u kupusu. Dodaje masu stolici i pomaže da se hrana lakše kreće kroz creva, smanjujući rizik od nastanka zatvora. Preostalih 30% su rastvorljiva vlakna, koja obezbeđuju hranu za korisne bakterije koje žive u crevima.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading