Da li REDOVNO i ispravno čistite TEPIHE? Skupili smo sve savete na jedno MESTO, više nikada nećete POGREŠITI!

Vesti 04.05.2022 08:00 0

Evo nekoliko ključnih i korisnih saveta kada je reč o čišćenju tepiha

Čišćenje tepiha

Shutterstock

Kako biste uklonili mirise i očistili problematična mesta, lagano pospite tepih sodom bikarbonom i mekom četkom pređite po celom tepihu.

Mrlje od kafe, proliveno vino, blato  i otisci stopala na tepisima jednostavno su deo života. Naravno, postoje načini da ovo sprečite i redukujete, ali najbolje je da znate kako da ih uklonite u potpunosti. Dok redovno usisavanje uklanja prašinu i prljavštinu i pomaže da vaš tepih ne izgleda prljavo, mrlje su nešto s čime se čak ni najbolji usisavač ne može nositi.  Karolin Forte, izvršna direktorka laboratorije za čišćenje "Good Housekeeping", je objasnila kako uspešno ukloniti najčešće mrlje s tepiha pomoću tradicionalnih sredstava za uklanjanje mrlja od tepiha i proizvoda za čišćenje.

Uzmite dve prazne boce s raspršivačem i jednu napunite hladnom vodom. U drugoj pomešajte 1/4 kašičice tečnosti za pranje sudova i 1 šoljicu tople vode. Raspršite rastvor deterdženta na krpu i utapkajte na mrlju. Kako se mrlja otapa, obrišite čistim delom krpe. Nastavite da nanosite i tapkate dok mrlja ne nestane. Prešpricajte drugu krpu hladnom vodom i utapkajte područje kako biste potpuno isprali rastvor deterdženta s tepiha, a zatim obrišite suvom krpom. Na mokro mesto stavite peškire, a na vrh stavite tešku vazu ili lonac. Preko noći, peškiri će upiti sve zaostale mrlje duboko u tepihu.

Kako očistiti mrlje od crnog vina?

Kad vam se čaša crnog vina prevrne, potrudite se da prvo obrišite što više prolivenog vina. Zatim pokrijte mrlju sredstvom za uklanjanje mrlja i ostavite da odstoji do pet minuta. Obrišite to područje čistom krpom dok mrlja potpuno ne nestane i uklonite sve ostatke vlažnom krpom. 

Kako ukloniti mrlje od kafe?

Vruće tečnosti brže se upijaju u tepihe od hladnih, zato brzo obrišite što više kafe, a zatim sunđerom nanesite hladnu vodu i ponovno obrišite. Pomešajte 1/4 čajne kašičice tečnosti za sudove, 1 kašičicu alkoholnog sirćeta i 1 šoljicu tople vode. Koristeći čistu, belu krpu, nanosite smesu malo po malo i često upijajte suvom krpom dok mrlja ne nestane.

Kako osvežiti tepih da izgleda kao nov?

Kako biste uklonili mirise i očistili problematična mesta, lagano pospite tepih sodom bikarbonom i mekom četkom pometite ceo tepih. Ostavite da odstoji 15-30 minuta pre usisavanja. 

 

Komentari (0)
Loading