Nikako nemojte da ČUVATE ZAJEDNO ove NAMIRNICE: Mogu samo da se POKVARE i ISTRULE duplo brže nego inače

M. G. Vesti 07.05.2022 09:00 0

Evo kako d pravilno čuvate namrinice i tako produžite njihovu svežinu.

Nikako nemojte da ČUVATE ZAJEDNO ove NAMIRNICE: Mogu samo da se POKVARE i ISTRULE duplo brže nego inače

Shutterstock

Pojedine namirnice imaju vrlo kratak rok trajanja, ali ima i onih koje mogu dugo trajati ako ih pravilno skladištimo i čuvamo. Neke kombinacije su savršene u salatama, ali ovo voće i povrće nikada ne treba skladištiti zajedno, jer na taj način rizikujete da propadnu mnogo brže nego inače.

Krastavac i paradajz

Krastavci su vrlo osetljivi na etilen koji se nalazi u paradajzu. Bolje je da ih ne čuvate zajedno sa paradajzom, iako su savršeni par u salati. Krastavci će početi da žute ranije nego što bi trebalo. Bolje opcija je da ih odvojeno čuvate u frižideru.

Luk i krompir

Luk brzo upija vlagu, a krompir daje previše vlage, pa ove dve namirnice nikako ne bi trebalo da držite zajedno. Ako ih skladištite zajedno krompir će početi da pušta korenje, a luk zelene izdanke.

Breskve i banane

Zrele breskve nemojte držati u blizini banana jer će sav etilen koji banane ispuštaju uzrokovati brže sazrevanje breskve nego inače.

Borovnice i jagode

Ako ih skladištite zajedno, jagode bi mogle prezreti i pokvariti se ranije nego što bi trebalo. U redu je čuvati nezrele jagode s borovnicama, međutim, ako su obe vrste bobičastog voća prezrele, pojedite ih u roku od nekoliko dana.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading