JAPANCI ovako štede pare više od 100 godina: Vrlo je jednostavno, a sačuvaće vam gomilu novca

Vesti 08.05.2022 14:05 0

Želite da uštedite veću sumu novca? Pridržavajte se ove metode koja se u Japanu praktikuje

ljudi

Shutterstock

Neko drži pare u slamarici, neko u banci, neko štedi tako što kupuje na snženju, a neko uspeva da napravi „štek“ tako što pozajmuljuje novac prijateljima gde su „na sigurnom“, a Japanci imaju jedan sasvim drugačini sistem.

Njihov metod štednje, koji je još 1904. godina osmislila novinarka Hani Motoko nosi naziv „kakeibo“ što u prevodu znači „računovodstvo domaćinstva“. Čtav vek kasnije, ovaj način uštede i dalje se široko primenjuje, a najbolje „deluje“ kod onih koji vole da šopinguju i troškare novac na nepotrebne stvari…

Prvi korak je da zapisujete sve troškove u svesku. Drugi korak je pravljenje mesečnog kalendara primanja. U svesci iscrtajte četiri stupca za četiri nedelje u mesecu. Početkom meseca upišite platu i obeležite je jednom bojom, a ispod svaki drugi dodatni prihod, koje ćete takođe obeležavati drugim bojama.

Zatim, nacrtajte tabelu u kojoj ćete upisati koliko novca biste voleli da uštedite tog meseca,. Poslednji korak je tabela u koju ćete uneti sve obavezne troškove – stanarina, računi za struju, infostan, internet, telefon, hrana, hemija i sl…

Veoma važno je i da se zapiše sve na šta biste potrošili novac, a šta vam nije neophodno. Ovi listu podelite na kategorije: troškovi života, zabava, obrazovanje i kultura, itd. Na kraju svakog meseca analizirajte troškove i proverite da li ste se držali u svojim okvirima.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading