Ovu NEMAN svako od nas može da DONESE sa odmora: Život sa STENICAMA je PAKAO, a ovo je jedini način da ih se REŠITE i da se zaštite!

Vesti 12.05.2022 17:00 0

Mnogi od nas stenice donesu u svom prtljagu, jer su baš one česti stanovnici hotelskih i hostelskih posteljina

Ovu NEMAN svako od nas može da  DONESE sa odmora: Život sa STENICAMA je PAKAO, a ovo je jedini način da ih se REŠITE i da se zaštite!

Shutterstock

One najčešće napadaju noću, ne lete, ali se brzo kreću na podovima i zidovima, zbog čega ih je teško uočiti. U većini slučajeva njihovi ugrizi su bezopasni, ali ih iz mnogo razloga ne želite u svom stanu.

Stenice su mali, ovalni insekti smeđe boje koji se hrane krvlju životinja ili ljudi. Odrasle stenice imaju ravna tela veličine semenke jabuke. Nakon obroka, njihova tela oteknu i dobiju crvenkastu boju.

Najaktivnije su oko 4 ujutro kada vi najdublje spavate. Zagrizu kožu i izvlače krv svojim izduženim ustima nalik na kljun. Hrane se od 3 do 10 minuta dok se ne uvećaju i onda gmižu, a da ih i ne primetite.

Budući da se stenice hrane isključivo krvlju, njihovo prisustvo u domu nije znak neurednosti. 

Većina ugriza stenice je bezbolna u početku, ali kasnije dobijete, ali kasnije se obično pojave mali plihovi koji svrbe. 

Neki od znakova da imate stenice u kući su:

Drugi znakovi da u kući imate stenice su:

Mrlje krvi na posteljini - od ugriza ili od gnječenja stenice
Male smeđe mrlje na posteljini ili nameštaju (izmet stenica) - s malo vode proverite radi li se zaista o izmetu. Ako se u dodiru s vodom razmazuje, re; je o stenicama.
Ugrizi – često na područjima koja su izložena tokom spavanja, poput lica, vrata i ruku
Jajašca ili suva koža stenica na prostorima gde se skrivaju
Miris koje ostavljaju stenice sličan je mirisu stare buđave odeće. Što je miris jači, broj stenica je veći.

Kako da ih uništite?

Posteljinu treba da perete bar jednom nedeljno, najbolje na 60 stepeni. Ako ste u mogućnosti dobro bi bilo da umotate celofanom dušeke i ostavite ih tako 24 časa, jer stenice ne mogu da žive bez vazduha. Pre toga četkom istrljajte površinu dušeka kako biste uklonili stenice i jajašca, a zatim krevet i okolno područje.

Ako ste primetili da su se ozbiljno namnožile, možda je najbolje da bacite dušek i kupite novi. U svakom slučaju dobro bi bilo da sve stvari obrišete, operete, a zatim držite u najlonskim kesama nekoliko dana i usisavajte češće nego obično.

Preventivno delovanje protiv stenica

Nakon odmora obavezno operite sve stvari i to na što većoj temperaturi. 

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading