Snažan ZEMLJOTRES osetio se na Jugu Srbije: Evo kako SVAKA osoba treba da se ponoša u slučaju potresa da bi PREŽIVELA

Vesti 12.05.2022 21:12 1

Registrovan je zemljotres magnitude 3.8 jedinica Rihterove skale 10. maja u regionu mesta Deligrad, 16 kilometara od Kruševca

Snažan ZEMLJOTRES osetio se na Jugu Srbije: Evo kako SVAKA osoba treba da se ponoša u slučaju potresa da bi PREŽIVELA

Printscreen/Youtube

 

Prema izveštajima stanica koji mere jačinu zemljotresa, epicentar potresa je na oko 20 kilometara od Kruševca.

Prema informacijama Seizmološkog zavoda reč je o potresu od 3,9 stepeni Rihterove skale.

Evo osnovnih uputstava kojih bi svi trebalo da se pridržavaju za slučaj zemljotresa

Tokom zemljotresa

- Tokom zemljotresa najvažnije je da pokušamo da ostanemo što je moguće mirniji, da ne paničimo i shvatimo da ne ubija sam zemljotres, već da se većina povreda dogodi kada ljudi u panici pokušaju da dođu do otvorenog prostora. Tokom samog zemljotresa potrebno je pronaći najbliže bezbedno mesto i minimalno se kretati.

- Ako se nađemo u prostorijama na nižim spratovima, pri prvom podrhtavanju zemlje treba da izađemo na otvoren i da se udaljimo od drveća, uličnih svetiljki i zgrada. Ako smo, pak, na višim spratovima ili moramo da ostanemo u zatvorenom prostoru, treba da se stanemo što bliže nosećim zidova, ispod okvira vrata za koje procenimo da su dovoljno čvrsti, ispod čvrstog stola ili klupe.

- Obavezno se klonite stakla, prozora i svega što bi moglo da padne - rasvetnih tela, nameštaja i slično.

- Ostanite u zatvorenom prostoru dok se vibracije tla potpuno ne slegnu i tek onda idite napolje. Nikada ne idi liftom!

- Ako vas zemljotres zatekne u automobilu, nemojte se zaustavljati ispod mostova, nadvožnjaka, u tunelu ili blizu dalekovoda. Vozilo parkirajte na otvorenom, ali tako da ne ometa prolaz vozilima Hitne pomoći.

Posle zemljotresa

- Nakon zemljotresa, budite spremni na novo podrhtavanje tla. Najbezbednije je ostati na otvorenom dok se sve ne smiri. Ako ste zaglavljeni u zatvorenom prostoru, procenite koji je način najpogodniji za izlazak na sigurno. Sa sobom ponesite samo najnužnije, vodite računa o potrebama dece i starijih i ne zaboravite na kućne ljubimce!

- Ako možete, zatvorite glavne ventile za vodu i gas i isključite struju. U slučaju da ima povređenih oko vas, obavezno pokušajte da pomognete, ali samo ako ste potpuno sigurni u to što radite. Obavestite hitne službe ako znate da oko vas ima povređenih. Pratite vesti i uputstva nadležnih i njihove znakove upozorenja.

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
Darinka Radivojevic
13.05.2022 07:41

Super savet