Ove BILJKE dobro je DRŽATI u spavaćoj sobi: Dok spavate, čiste vam VAZDUH, a jedna tera i NEGATIVNU energiju!

Ž. T. Vesti 14.08.2022 08:30 2

Mnogi izbegavaju da drže biljke u spavaćoj sobi, a ne znaju da bi baš ove trebalo da ubace u prostor u kome se odmaraju

Ove BILJKE dobro je DRŽATI u spavaćoj sobi: Dok spavate, čiste vam VAZDUH, a jedna tera i NEGATIVNU energiju!

Shutterstock

Prema rečima eksperta za vrtlarstvo Evie Lane iz centra Primrose, ovo su biljke koje na nas deluju smirujuće pa ih je najbolje imati u spavaćoj sobi:postoje neke biljke koje vam čak mogu pomoći u potrazi za mirnim snom.

Dracena ili Svekrvin jezik

Retko je koja sobna biljka toliko prilagođena uzgajanju u zatvorenom prostoru kao dracena, poznata i kao drvo života. Često ju zato možemo vidjeti u kancelarijama i predvorjima banaka i hotela, sa vršeno je otporna; ne smeta joj tako previše ni suvi vazduh, retko zalivanje ni nedostatak svetlosti, a uvenuće tek ako potpuno zanemarite njene potrebe za vodom (iako se čak i u tim situacijama znaju oporaviti i vratiti u život).

Istraživanje je pokazalo da određene sobne biljke tokom 24 sata mogu ukloniti i do 87 % zagađivača vazduha, a sobne biljke drvo života (lat. Dracaena fragrans) iz zatvorenih su prostorija odstranile i do 80 % benzena.

Lavanda

Lavanda Iako poput većine mediteranskih biljaka zahteva popriličnu negu, mnogi žele da drže lavandu u svojim spavaćim sobama, najviše zbog njenog mirisa koji nam pomaže da se opustimo.

Miris lavande umiruje naš nervni sistem i pomaže nam da lakše utonemo u san - kaže Lane.. Uzgoj lavande, dodaje ona, nije jednostavan i ona zahteva mnogo pažnje, ali može biti izvrstan hobi i prilika za usavršavanje u vrtlarstvu.

Aloe vera

Iako je najpoznatija po tome što pomaže kod bolnih opekotina od sunca, aloa je i odličan izbor za spavaću sobu.

- Budući da ispušta kiseonik isključivo noću, pomaže u čišćenju vazduha dok se vi odmarate - kaže Lane.

U Rusiji je poznata kao "eliksir mladosti", dok su je stari Egipćani nazivali "biljkom besmrtnosti".

Učenje Feng šui preporučuje da raspodelite cvetne lonce sa ovom biljkom po sobama gde se nalaze bolesni ljudi. Smatra se da aloe doprinosi njihovom bržem oporavku.

 

 

 

Komentari (2)
Loading
moje iskustvo
14.05.2022 07:48

ja koliko znam ni jedna biljka se ne drzi u sobi gde spavamo jer kupi kiseonik nocu, ali mozda i gresim. za ove nisam znala i tek kad sam nabavila medicinski jastuk za spavanje ja spavam bolje, ali mozda bi trebala da izaberem neku biljku koja bi pomogla, ima i ona slana lampa...svasta se pise i prica, ali ne znam sta konkretno pomaze

Мики
14.08.2022 13:10

Dracena je jedno a svekrvin jezik ili Sanseverija je nesto drugo. Sanseverija i noću ispušta kiseonik !