Ubijaju želju za SLATKIŠIMA, a prže kilograme kao lude: Evo kako JAGODE mogu da vam pomognu da se ISTOPITE do leta

Lana Vidović Vesti 17.05.2022 11:53 0

Verovali ili ne, ali pored toga što se jagode smatraju jednom od najzdravijih namirnica koje možete da jedete, mogu i da vam pomognu da izgubite višak kilograma

Ubijaju želju za SLATKIŠIMA, a prže kilograme kao lude: Evo kako JAGODE mogu da vam pomognu da se ISTOPITE do leta

pixabay

 

- Jagode su jedna od namirnica koje su sastavni deo jelovnika osoba koje žele da izgube kilograme - rekla je nutricionista Edi Rids.

Tajna gubljenja kilograma je u osećaju sitosti. Iako zvuči kontradiktorno, telu su potrebne niskokalorične masti, proteini, složeni ugljeni hidrati i hrana bogata vlaknima. Tako ćete satima biti siti. Jagode su jedna od namirnica koje će vam u tome pomoći, piše "Eat This, Not That".

- Jagode su bogate vlaknima, antioksidansima i niskokalorične su, zbog čega su idealan međuobrok i savršene su za gubljenje kilograma - navela je dr Liza R. Jang, autorka knjige "Konačno sita, konačno vitka".

Jagode su niskokalorične

- Jagode sadrže dosta vlakana, a malo kalorija, što ih čini izvrsnom namirnicom za mršavljenje. Umesto visokokaloričnih pekarskih proizvoda, radije pojedite jagodu koja će vam pomoći da pre dođete do željene težine. Jagode mogu da budu deo uravnotežene i zdrave ishrane - rekla je nutricionista Megan Bird.

Bogate su vlaknima

- Zbog količine vlakana koju sadrže jagode mogu da budu od pomoći kada je u pitanju gubljenje kilograma. Ovo voće daje osećaj sitosti, što sprečava prejedanje, a može da pomogne i kod viška kilograma - istakla je nutricionistica Riči-Li Hoc.

Zbog vlakana koje sadrži stvara se osećaj sitosti, čime se "mozgu šalje poruka da je hrana tu".

Rids je navela da osobe koje žele da se oslobode viška kilograma moraju da unose i mnogo vlakana jer ona usporavaju varenje, a zbog osećaja sitosti unosićete manje kalorija.

Sprečavaju prejedanje

Nutricionista Trista Best ističe da jagode mogu da pomognu kod gubitka kilograma, posebno zbog sadržaja vode i vlakana.

- Vlakna koja se nalaze u jagodama pomažu u gubitku kilograma obezbeđujući sitost i poboljšavajući zdravlje creva. Duži osećaj sitosti, uz niskokalorične namirnice poput jagoda, može da spreči prejedanje visokokaloričnom hranom tokom dana. Sadržaj vlakana i vode u jagodama mogu da budu značajni za regulisanje težine - rekla je Best.

Pružaju zadovoljstvo koje imate kada jedete hrskave grickalice

Nutricionista Brenda Braslov predlaže da pojedete jagode kada vam se jede neka hrskava hrana jer će vam jagode dati jednako zadovoljstvo, a manje kalorija.

- Šaka jagoda sadrži samo 72 kalorije i tri grama prehrambenih vlakana. Jagode možete da pojedete sa malo maslaca od orašastih plodova ili sirom i tako ćete dobiti zadovoljavajući međuobrok koji vas može držati sitim do večere - rekla je Braslov.

Zadovoljavaju i želju za slatkišima

Jagode su zdrava namirnica koja može da vam pomogne da zadovoljite želju za slatkim.

- Jagode su prirodno slatke tako da mogu da zadovolje želju za slatkim kao i da vas spreče da pojedete kalorične slatkiše sa dodatim šećerom - rekla je nutricionista Ejmi Gudson koja preporučuje da jagode jedete sa maslacem od kikirikija ili jogurtom.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading