Znate li koja je preporučena TEMPERATURA za frižider i zamrzivač? Ako ne pratite uputstva, POSLEDICE mogu da budu KOBNE!

Vesti 18.05.2022 16:16 0

Ako hranu držite na previsokoj temperaturi mogla bi brzo da se pokvari i uzrokuje bolove u želucu

Znate li koja je preporučena TEMPERATURA za frižider i zamrzivač? Ako ne pratite uputstva, POSLEDICE mogu da budu KOBNE!

Shutterstock

Ako je hrana pravilno ohlađena, duže će trajati i duže će ostati sveža. Na odgovarajućoj temperaturi frižidera, uređaj može držati hranu hladnom i sigurnom za jelo danima ili nedeljama, usporavajući rast bakterija. Takođe, i zamrzivači mogu održati hranu svežom i sprečiti rast bakterija mesecima ili ponekad čak i neograničeno. Za kvalitet hrane i smanjenje rizika od trovanja hranom, bilo bi pametno držati frižider i zamrzivač na preporučenoj temperaturi, piše Real Simple.

Frižider

Američka uprava za hranu i lekove preporučuje da frižider držite na temperaturi ispod 4 stepena Celzijusa, a temperaturu zamrzivača ispod -17 stupnjeva Celzijusa. Međutim, idealna temperatura frižidera je zapravo niža. Idealna temperatura na kojoj bi trebalo držati svoju hranu je između 1,7 do 3,3 stupnjeva Celzijusa. Ove temperature su blizu zamrzavanja, ali hrana nije toliko hladna, pa se neće smrznuti. Takođe je najbliže što se možete približiti pragu od 4 stepena Celzijusa, kada kreću da se razvijaju bakterije.  Temperature iznad preporučenih mogu biti previsoke, a tada vaša hrana može brzo da se pokvari. Mogli biste da dobijete i stomačne probleme s bakterijama kao što su salmonela i E. Coli.

Zamrzivač

Zamrzivač je najbolje držati na temperaturi -17 stepeni Celzijusa, osim kada dodajete puno nove, toplije hrane. Možete ručno smanjiti temperaturu zamrzivača na nekoliko sati, ali nemojte zaboraviti da je vratite nakon toga. Držanje zamrzivača na preniskoj temperaturi može povećati vaš račun za struju i uzrokovati gubitak vlage i ukusa hrane. Ako u zamrzivaču imate puno leda, to je siguran znak da je temperatura vašeg zamrzivača preniska. 

BONUS VIDEO


 

 

Komentari (0)
Loading