Od TROVANJA do EKSPLOZIJE: Ova sredstva za čišćenje nikada ne kombinujte, posledice mogu biti KOBNE!

Vesti 19.05.2022 13:40 0

Kada treba da očistimo tvrdokornu mrlju u kući, težimo da kombinujemo nekoliko različitih sredstava za čišćenje

čišćenje

Shutterstock

Ali stručnjaci upozoravaju da upotreba hemijskog sredstva može biti opravdana i bezbedna samo ako ga ne mešate sa drugim sličnim proizvodima.

1. Dve različite vrste čistača odvoda

Gelovi za čišćenje odvoda sadrže jake hemikalije koje efikasno ubijaju bakterije. Ali ako ne uklonite neprijatan miris ili začepljenje u jednoj upotrebi, bolje je pozvati stručnjaka - npr. vodoinstalatera, umesto da kombinujete dva ili više različitih proizvoda. Ovi preparati sadrže moćne hemijske formule koje u kombinaciji mogu izazvati eksploziju, ili ispustiti jedinjenja štetna po zdravlje domaćinstva.

2. Vodonik peroksid i alkoholno sirće

Kombinacija peroksida i sirćeta je uobičajena u kućnim preparatima za dezinfekciju kuhinjskih površina. Iako je to relativno bezbedna kombinacija, stručnjaci preporučuju da je ne mešate u istoj posudi jer kombinacija stvara kiselinu koja može da iritira kožu, oči i respiratorni sistem osobe koja stoji iznad nje.

3. Izbeljivač i alkoholno sirće

U teoriji, ova kombinacija deluje kao moćno sredstvo za uklanjanje bakterija iz domaćinstva, ali u praksi proizvodi gasni hlor koji u malim količinama izaziva kašalj, probleme sa disanjem i pečenje i suzenje očiju.

4. Izbeljivač i amonijak

Amonijak je uobičajen sastojak u sredstvima za čišćenje stakla i prozora. Stručnjaci preporučuju da ga ne mešate sa izbeljivačem, jer u kombinaciji formiraju hloramin. Ovaj gas ima veoma sličan efekat na ljudsko telo kao gas hlor, ali takođe izaziva bol u prstima i nedostatak vazduha u plućima.

5. Izbeljivač i medicinski alkohol

Ovo je još jedna u nizu hemijskih kombinacija čije će udisanje izazvati respiratorne probleme. Stručnjaci savetuju da izbeljivač nikada ne mešate sa drugim hemikalijama, već samo sa vodom.

BONUS VIDEO


 

 

Komentari (0)
Loading