Ovi proizvodi su upotrebljivi i nakon ISTEKA ROKA: Iako mnoge završe u SMEĆU istina je da i dalje mogu da se nađu na našem TANJIRU

M. O. Vesti 29.05.2022 12:00 0

Ovde naravno da ne spadaju životinjski ili mlečni proizvodi

Ovi proizvodi su upotrebljivi i nakon ISTEKA ROKA: Iako mnoge završe u SMEĆU istina je da i dalje mogu da se nađu na našem TANJIRU

Tanjug/Tanja Valić

Postoji dve vrste ljudi na ovom svetu, oni koji na datum isteka roka gledaju kao na puki predlog i oni koji će sve baciti bez obzira koliko je puno, netaknuto ili nepojedeno, u trenutku kada se prekorači datum.

Istina je da su određeni proizvodi savršeno sigurni i kada istekne naveden rok.

1. So

Prema jednoj tvrtki koja se bavi proizvodnjom soli, dok sama sol nema rok trajanja, proizvodi od soli koji sadrže jod, začine, boje i arome mogu se s vremenom pogoršati. Ali ona obična kuhinjska ili krupna morska so koju posipate po jelima, može izdržati dobrih pet godina.

2. Određeni proizvodi za šminkanje

Nedavni članak u časopisu "Allure" navodi da neotvoreni puder može trajati nekoliko godina, ali kada se otvori, najbolje ga je zameniti nakon šest do 12 meseci. Lak za nokte, takođ kažu, neće se pokvariti od bakterija, ali se može osušiti toliko da više nije od koristi.

3. Pasta za zube

Prema internetskoj stranici "Crest" odnosno marki paste za zube, možete koristiti onu kojoj je istekao rok trajanja, međutim, ona postaje manje delotvorna.

Shutterstock

 

4. Neotvoreno smrznuto voće i povrće

- Možete jesti neotvorena pakiranja voća i povrća koja su bila zamrznuta do otprilike osam do deset meseci nakon navedenog roka valjanosti - kaže doktorica Rejčel Skot, a to je zato što ultra niska temperatura sprečava rast mikroorganizama. Neotvoreno je ovde ključna reč. Ako su namirnice već otvarane, sadržaj je bio izložen drugim mikroorganizmima, a možda je bilo i onih koji su uspjeli preživeti vrlo niske temperature i pokvariti hranu.

5. Testenina

Može se koristiti dugo nakon otvaranja. Ali najbolje ju je čuvati u staklenim posudama koje se mogu dobro zatvoriti kako bi sprečiti kontakt s vlagom.

6. Konzervirana roba

Većina takve hrane sigurna je na neodređeno vreme, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede. Konzerve će trajati godinama, kažu, sve dok je sama limenka u dobrom stanju. Pripazite na rđu, udubljenja ili nabubrenja.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading