Stručnjak za VINO otkriva koje TRI najčešće greše pravimo kada držimo vinsku čašu: Postoji samo jedan PRAVILAN način za koji retko ko zna

Vesti 23.09.2021 12:58 0

Uživanje u rashlađenoj čaši vina je pravi gušt za mnoge gurmane, ali kada se ono malo ugreje cela atmoosfera se menja

Stručnjak za VINO otkriva koje TRI najčešće greše pravimo kada držimo vinsku čašu: Postoji samo jedan PRAVILAN način za koji retko ko zna

pixabay

Većina vina se, u stvari, najbolje poslužuje ispod 65 stepeni celzijusa, mnogo niže od sobne temperature, pa se zbog toga u neki vinu dodaje led. 

- Međutim mnogi od nas petljaju sa dragocenom temperaturom prilikom serviranja, a to je zato što nismo svesni greške koju pravimo - tvrdi stručnjak za vino Antoni Giglio, a ovo prlikom otkriva kako se pravilno drži vinska čaša, prenosi "Country living".

Ako nikada niste razmišljali o obliku vinske čaše možda ćete se iznenaditi kada saznate koliko je njen dizajn bitan.

Kako ne treba držati čašu

Postoji nekoliko grešaka koje možete napraviti kada je u pitanju držanje vinske čaše.

Giglio kaže da su ovo tri najčešće greške koje ljudi prave i koje mogu dovesti do prevremeno mlakog vina:

Prvi je hvatanje dno balona celom rukom, a on ovu grešku naziva "Domaćica". 

- Iako je ovo popularan pokret iz serije "Očajne domaćice", znajte da je ovo jedna velika greška.

Takođe želite da izbegnete držanje čaše kao da je pivska krigla - je da držite balon celom šakom sa strane. Ovako ćete i te kako zagrejati vaše piće i time ćete mu upropastiti ukus.

Konačno, iako možda mislite da izgleda otmeno, držanje nožiće između srednjeg i četvrtog prsta nije najbolje rešenje. Na ovaj način nećete uspeti da sigurno držite čašu i lako možete, slučajno, prosuti svo vino iz nje, na sebe ili nekoga.

Kako treba držati čašu

 - Između stopice i balona nalazi se duga i tanka "nožica" zbog nekoliko razloga, a apsolutno najvažniji od njih je da držite vašu ruku, od 98,6 stepeni, što dalje od pravilno rashlađenog vina - kaže Giglio.

Čaše koje nemaju nožicu možete držati za stopicu, ali čašu sa nožicom treba držati za isti. Držite je što bliže stopici, koristeći palac, kažiprst i srednji prst.

Komentari (0)
Loading