Jasni znakovi da su vam MIŠEVI u domu: Jedan je NAJUPADLJIVIJI ali ga često zanemarujemo jer ne obraćamo pažnju

Vesti 05.06.2022 15:00 0

Kada primetite jedan od ovih zakova, svaki sledeći biće vam sve mnogo jasniji

Jasni znakovi da su vam MIŠEVI u domu: Jedan je NAJUPADLJIVIJI ali ga često zanemarujemo jer ne obraćamo pažnju

Shutterstock

Kuhinja je mesto za koje se smatra da mora u svakom momentu biti sterilo jer se tu nalazi hrana koju direktno ide u naš organizam. Ipak neke stvari su van naše kontrole i često do nje dolaze glodari, štetočine u potrazi za hranom.

Prema rečima stručnjaka, uvek bi trebalo da obratite pažnju na jedan znak koji ukazuje na to da u vašoj kuhinji ima miševa.

Ipak ovo su neki osnovni koraci koji mogu da smanje verovatnoću od neželjenih glodara : 

Ako pronađete bilo kakve otvore, ispunite ih čeličnom vunom, koju glodari ne mogu da sazvaću i zatvorite – dodaje Maria. Velike rupe mogu se ispuniti raznim rešetkastim pregradama, metalom ili cementom.

Jasni znakovi da su vam MIŠEVI u domu: Jedan je NAJUPADLJIVIJI ali ga često zanemarujemo jer ne obraćamo pažnju

Shutterstock

 

Prvi znak miševa u vašoj kuhinji biće njihov otpad – kaže En-Mari Tulp iz deratizacione kompanije u Floridi.

Iako su mala stvorenja, miševi proizvode značajnu količinu izmeta i urina.

– Njihov izmet je crne boje, tipično ovalnog oblika i veličine zrna pirinča – kaže Tulp dodajući da se isti često može naći bilo gde na kuhinjskom pultu, na podu, u zadnjem delu vaših ormarića… Nažalost, ovi dokazi takođe mogu biti izuzetno štetni za vaše zdravlje.

Izmet miševa takođe predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik

– Mnogi glodari mogu, biti nosioci hantavirusa koji mogu uzrokovati hantavirusni plućni sindrom (HPS) – kaže David Flojd, osnivač deratizacione kompanije.

Zbog povećanog rizika, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti predlažu stavljanje zaštitne maske za lice i rukavica pre čišćenja bilo kakvih znakova mišjeg izmeta ili mokraće i savetuju otvaranje prozora i pojačano provetravanje 30 minuta pre nego što krenete s uklanjanjem.

Možda ćete primetiti tragove žvakanja na ambalažama u svojoj ostavi ili na knjigama, tkaninama, biljkama i drugim mekim predmetima koje koriste kao materijal za gnežđenje – kaže Ričmond.

U mnogim slučajevima ih možete čuti kako jure po zidovima ili po podu. A u nekim slučajevima čak i vaš nos može nanjušiti prisutnost glodara u vašem domu.

Miševi mogu ispuštati miris nalik amonijaku, vrlo jak miris mokraće. To će biti naročito primetno u zatvorenijim prostorima kao što su ormari ili rerne.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading