Mogu da sadrže OPASNE BAKTERIJE koje izazivaju TROVANJE: Evo kako pravilno da operete JAGODE, nije dovoljna samo VODA

K.Ć. Vesti 05.06.2022 22:00 2

Pre nego što slete na naše tanjire, trebalo bi da ih dobro operemo

Mogu da sadrže OPASNE BAKTERIJE koje izazivaju TROVANJE: Evo kako pravilno da operete JAGODE, nije dovoljna samo VODA

Shutterstock

Nije dovoljno samo ih isprati u vodi. Pogotovo ako ćete ih dati svom detetu. 

Jagode su sjajan izvor esencijalnih vitamina i minerala. One obezbeđuju našem telu, između ostalog, kalijum, fosfor, magnezijum i gvožđe. Pored toga, one su riznica vitamina kao što su C, K i A.

Nažalost, vrlo često ljudi koji uzgajaju jagode posipaju ih hemikalijama, što umanjuje njihovu nutritivnu vrednost. Osim toga, plod može da sadrži i opasne bakterije koje izazivaju trovanje hranom. Dakle, ako sami ne uzgajate jagode, ili nemate prodavca od poverenja koji ne koristi pesticide, morate biti na oprezu.

Šta to znači? Pre svega, trebalo bi da obezbedite da se jagode dobro operu pre nego što završe na tanjire vaših najmilijih. Ispiranje jagoda običnom vodom neće pomoći. Za ovo su vam potrebna posebna rešenja. Na sreću, sve sastojke koji su vam potrebni da ih napravite pronaći ćete u svojoj kuhinji.

Pranje jagoda sa sirćetom i sodom bikarbonom

Kao što smo već pomenuli, za temeljno pranje jagoda biće nam potrebna dva rastvora: kiselo i alkalno. Zahvaljujući njima neutralisaćemo hemikalije i sve bakterije i mikroorganizme. Kako pripremiti ove napitke?

Kiseli rastvor za pranje jagoda

Da biste ga pripremili, biće vam potrebna jedna čaša sirćeta (umesto toga možete koristiti tri kašike limunske kiseline) i tri čaše vode. Sve promešajte, a zatim ubacite u rastvor jagoda. Ostavite ih tamo oko pet minuta. Zatim isperite vodom i dodajte sledećem rastvoru.

Alkalni rastvor za pranje jagoda

Ovaj rastvor ćete pripremiti tako što ćete pomešati litar hladne vode i kašiku sode bikarbone. Sve to izmešati i staviti jagode takođe oko pet minuta. Nakon ovog vremena, ponovo isperite voće pod tekućom vodom. Zatim dobro osušite papirnim ubrusom ili pamučnom krpom.

Ako pogledate oba rešenja nakon ispiranja jagoda, videćete da im je to bilo potrebno. Iako voće deluje čisto, ono sadrži supstance koje su zaista štetne po zdravlje. Rastvor može postati mutan, pa čak i žut.

Vredi zapamtiti jednu važnu tačku. Nakon pranja, jagode ne treba stavljati u frižider. Najbolje je da ih odmah pojedete . Zahvaljujući tome, izbeći ćete situacije kada se voće pokvari i više neće biti pogodno za upotrebu.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (2)
Loading
Vera
05.06.2022 22:53

Pa, posle ovog tretmana, od jagoda će ostati, u najboljem slučaju pekmez, ali verovano ni to! Ispobate li vi te glupe recepte koje preporučujete? Taj postupak bi izdržale eventualno jabuke, kada bi neko zamislio da je u laboratoriji i utrošio dva sata na to!

Ozren
06.06.2022 09:37

Umesto da kažete da ih ne treba kupovati i da se obratite inspekcijama ,čiji je to posao,vi savetujete kako isprati otrov sa jagoda i kako otrov u manjoj od prvobitne koncentracije možemo unositi u organizam. Nudite dva sredstva,sodu bikarbone i sirće ili limun,a ne pominjete koji su otrovi na i u jagodi i da li su oni rastvorljivi sa navedenim sredstvima. Prozovite inspekcije i Ministarstva poljoprivrede i zdravstva pa ih kritikujte što ništa ne čine po tom pitanju,ne samo kod jagoda.Pijace su nam pune zatrovanih proizvoda i niko ne reaguje.