Ove STVARI privlače glodare i INSEKTE u vaš dom: Ako ih DRŽITE, izbacite ih MOMENTALNO!

Vesti 19.08.2022 22:30 0

Mnoge stvari u vašoj kući privlače bube i glodare. Prestanite da budete utočište za štetočine

Ove STVARI privlače glodare i INSEKTE u vaš dom: Ako ih DRŽITE, izbacite ih MOMENTALNO!

Shutterstock

Prljava posteljina

Koliko god da je neprijatno, svake noći dok spavamo znojimo se, odvodimo telesne tečnosti i gubimo male količine kože i kose. Ove supstance se akumuliraju na našoj posteljini, što dovodi do razvoja bakterija, što zauzvrat privlači bube i štetočine. Da biste to sprečili, važno je redovno prati posteljinu. Preporučuje se pranje posteljine jednom nedeljno kako bi se izbeglo nakupljanje klica i bakterija.

Kartonske kutije

Poznata je činjenica da termiti troše drvo, ali ih privlači i karton. Kao i drvo, karton sadrži celulozu, koja privlači termite. Da biste sprečili zarazu termitima, izbegavajte da dugo držite kartonske kutije u svom domu, posebno one napunjene hranom ili biljnim materijalom. Umesto toga, odlučite se za plastične kante za odlaganje, koje štite sadržaj od štetočina.


Alkohol

Mnogi od nas vole da se opuste uz pivo ili čašu vina, ali to može dovesti nezvane goste na vašu zabavu. Alkoholna pića sadrže šećere, što ih čini neverovatno privlačnim za niz različitih insekata. Uvek zatvorite otvorene boce vina i ne ostavljajte čaše preko noći. Ako pravite sopstveno vino ili kuvate svoje pivo, uverite se da je vaš radni prostor temeljno očišćen i da se sve kaplje ili prolivene očiste ubrzo nakon što se pojave.


Sijalice hladnih tonova

Znamo da mnoge bube privlači svetlost, ali određene nijanse u spektru boja su se pokazale primamljivijim od drugih. Mnogi insekti mogu da vide samo tri boje (ultraljubičastu, plavu i zelenu), zbog čega ih prirodno privlače svetli hladni tonovi. Mnoge LED sijalice emituju hladno, belo svetlo i treba ih izbegavati ako su leteći insekti problem u vašem domu. Umesto toga, odlučite se za bilo koju sijalicu označenu toplim tonovima.

Drvo za ogrev

Kompleksno ogrevno drvo privlači razne insekte i čak može privući glodare. Da biste to izbegli, nikada ne čuvajte ogrevno drvo u zatvorenom prostoru, čak ni nekoliko sati. Drvo je najbolje čuvati na otvorenom, najmanje 50 metara od kuće.

Semenke za ptice i hrana za kućne ljubimce

Hrana za kućne ljubimce i ptice može izazvati navalu glodara na mestima skladištenja i hranjenja. Miševi i pacovi će lako osetiti miris loše uskladištene, prosute ili nepojedene hrane ostavljene u posudama za hranu. Da biste to sprečili, držite hranu za kućne ljubimce i seme ptica u dobro zatvorenim posudama. Hranite svoje ljubimce u zatvorenim prostorima u redovnim intervalima i ne ostavljajte hranu napolju ceo dan. Uklonite nepojedenu hranu kada prestanu da jedu i odmah očistite prosutu hranu. Hraniti ptice najmanje 50 metara od kuće i pomesti prosuto seme.


Sobne biljke

Sobne biljke "daju život" unutrašnjosti, ali nažalost mogu privući i razne štetočine. Mnoge kućne biljke privlače insekte, što može izgledati kao izolovan problem, ali lisne uši zauzvrat privlače mrave. To je zato što proizvode slatku supstancu koju mravi vole. Ako primetite mrave oko kućnih biljaka, problem može biti u infestaciji. Uklonite ih prskanjem biljaka rastvorom od jednog litra vode sa nekoliko kašičica sapuna ili koristite prirodni insekticid.


Prozorski paravani

Prozorski paravani su izmišljeni da spreče bube da uđu u kuću, ali ako imaju rupe, ne mogu da rade svoj posao. Svake godine pregledajte sve prozore i ekrane u domaćinstvu i po potrebi ih popravite ili zamenite.


Kućni ljubimci

Psi i mačke se mogu zaštititi od buva i krpelja preventivnim lekovima ili ogrlicama, ali to ne znači da neće unositi bube u kuću. Kućni ljubimci mogu biti uzrok problema sa štetočinama. Pratite dolaske i odlaske vaših ljubimaca i pregledajte ih kada uđu unutra kako biste sprečili neželjene goste na vratima.


Prljavo posuđe

Svaki mali ostatak hrane poziv je bubama i glodarima, a prljavo posuđe je pravi bife bar za sve vrste štetočina. Zaštitite svoju kuhinju od parazita svih vrsta pranjem sudova posle svakog obroka. Obrišite pultove, ploče za kuvanje i sudopere.

Oštećenje krova

Vaše potkrovlje je odlično mesto za podizanje porodice - za veverice, slepe miševe i miševe iz susedstva. Životinje privlače toplina i zaštita koju pružaju naši domovi. Kako ulaze? Moguće ulazne tačke su rupe ili nedostajuće daske, praznine, otvori bez paravana i slično. Najbolji način da zadržite životinje napolju je da svake godine pregledate ove oblasti i održavate svoj krov u dobrom stanju.


Prljavi odvodi

Ako ne čistite redovno odvode, možete privući štetočine jer ih privlače ostaci hrane. Kućne odvode najbolje je čistiti svake 2 nedelje tako što ćete u njih sipati mešavinu sode bikarbone i sirćeta, a zatim ispirati odvod ključalom vodom. Ovde bi trebalo da očisti i dezinfikuje područje, čineći ga mnogo manje privlačnim za muve, prenosi MSN.

 


 

 


 

Komentari (0)
Loading