Beli luk možete ČUVATI samo na jednom mestu u KUHINJI: Ako ga skladištite na pogrešan način, gubi svoje lekovito svojstvo

K.Ć. Vesti 08.06.2022 18:20 0

Kako čuvati beli luk da ne izgubi svoju dragocenu vrednost? Do kada beli luk ostaje svež i na kom mestu u kuhinji ga je najbolje držati? Odgovaramo na ova pitanja.

beli luk

Shutterstock

Beli luk je vitaminska i mineralna bomba. U malom čenu ima mnogo dobrog koji će ojačati naš organizam i pomoći kod prehlade. Zamislite da jedan mali čen sadrži jedinjenja flavonoida, aminokiseline, saponine, šećere, mnogo različitih vitamina, uklj. C, B1, B2, PP, kao i provitamin A , pored toga, mineralne soli (npr. kalijum , kalcijum, magnezijum ), kao i veoma retki mikroelementi kao što su kobalt, nikl i hrom. Međutim, snagu i lekovitost belog luka pokazuju njegova esencijalna ulja, koja se odlikuju veoma intenzivnom aromom.

A u slučaju belog luka, ovaj intenzivan miris je često problematičan. Ljudi ga često izbegavaju u obrocima kako kasnije ne bi širili dah „belog luka“, što nije prijatno. Ali postoji rešenje i za to. Da biste neutralisali dah nakon jedenja belog luka, dovoljno je pojesti kiselu jabuku, žvakati mentu ili popiti sveže ceđeni sok od limuna ili limete.

Dobro je poznavati ove metode i ne odustajati od jedenja belog luka, jer njegova redovna konzumacija može sniziti krvni pritisak i do 10 odsto, što zauzvrat efikasno sprečava srčani udar. Pored toga, beli luk ima veliki uticaj na probavni sistem i podržava proces mršavljenja. U narodnoj medicini, beli luk se takođe koristio za uklanjanje crevnih parazita, uključujući pinvorms, okrugli crvi ili trakavice. Dovoljno je nekoliko dana jesti sirovi beli luk ili pripremiti mleko sa belim lukom i popiti ovu mešavinu. Beli luk, zahvaljujući snabdevanju našeg organizma mnogim vitaminima i mineralima, blagotvorno deluje na krvne sudove, sprečavajući nastanak proširenih vena i paučinastih vena.

Dakle, kako čuvati beli luk da biste dugo uživali u njegovoj svežini kod kuće?

Suvo i tamno mesto

Beli luk ne voli sunčana mesta jer tada nikne zeleno i postaje mek. Dakle, kako čuvati beli luk? Cele glavice je najbolje držati na suvom i tamnom mestu. Preporučljivo je staviti beli luk u pletenu korpu koja propušta vazduh. Imajte na umu da držanje belog luka u pojedinačnim čenovima skraćuje njegov rok trajanja, kao i kada su čenovi oljušteni.

Frižider

Ne preporučuje da se čuvanje belog luka u frižideru. Treba imati na umu da čuvanje belog luka na preniskoj temperaturi ga omekšava i brže kvari. Takođe se ne preporučuje čuvanje belog luka u zamrzivaču, jer tada gubi ukus i lekovita svojstva.

Tegla

Ako vam se desi da ogulite više čenova i znate da ih nećete pojesti u roku od dva-tri dana, možete razmisliti kako da ih iskoristite. Kako onda čuvati beli luk? Preostale čenove najbolje je iseckati, samleti ili zgnječiti, staviti u teglu i preliti maslinovim uljem. Ovome možete dodati i svoje omiljeno bilje, kao što su ruzmarin ili timijan. Ovakvu marinadu ostaviti jedan dan da odstoji, nakon ovog vremena u kuhinji dobijamo aromatično ulje kao odličan dodatak salatama ili mesu. Na ovaj način beli luk može da se čuva do šest meseci.

Sušenje

Ako imamo puno belog luka i ne znamo kako da iskoristimo sve, imamo rešenje. Beli luk se može termički obraditi, najbolje ga je staviti u uređaj za sušenje voća, povrća i pečuraka ili u zagrejanu rernu. U zavisnosti od veličine lukovice i njene vlažnosti, beli luk treba sušiti tri do šest sati na temperaturi od oko 50 - 60 stepeni Celzijusa. Osušeni beli luk može da se čuva veoma dugo.

Naravno, zapamtite da beli luk nije samo lek, već i odličan začin za mnoga jela. Pored domaćih sirupa, možete pripremiti, između ostalog puter od belog luka, marinadu za meso. Postoji mnogo načina na koji se koristi, pa je vredno znati kako pravilno skladištiti beli luk.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading