Ovi trikovi za ŠTEDNJU zaludeli su ceo SVET: Uz jednostavne savete PARE se gomilaju kao LUDE

Vesti 29.07.2022 13:36 1

Bilo koji trik za štednju zasniva se na istom principu - bilo da novac stavljate na drugi račun, u koverte, ili na neko treće mesto, vi ga nećete potrošiti

novac

Shutterstock

Najpoznatiji trik za štednju je trik sa kovertama, a uz pomoć ovog načina štednje na godišnjem nivou možete da sačuvate nekoliko hiljada evra.

U čemu je fora?

Napišite na kovertama ili papirićima brojeve, redom, od jedan do sto.

Odaberite jedan dan u nedelji, i svake nedelje izvucite dva papirića ili dve koverte. Iznos koji piše na njima morate pretvoriti u evre, sabrati i odvojiti na stranu.

Pre nego što kažete “pa odakle mi sto evra odjednom da stavim u kovertu, ako izvučem broj sto”, zapamtite, nekada ćete možda izvući brojeve tri i 12. I te nedelje ćete morati na stranu da stavite samo 15 evra.

Pa ćete sledeće nedelje izvući jedan, i 20. I te nedelje stavljate 21 evro na stranu.

Naravno, u nekom trenutku doći ćete do krupnijih brojeva i tada na snagu moraju da stupe vaša volja i snalažljivost. Dobro razmislite – na šta “bacate” novac? I gde biste možda mogli da ga uštedite?

Dejv Remzi, čovek koji je osmislio ovu metodu kaže da je veliku promenu u njegovom životu napravilo otkriće da ima stvari koje može da proda. Za koje je mislio da su mu bile potrebne, a zapravo su mu samo skupljale prašinu po kući.

Druga, malo lakša opcija je da svaki dan proverite svoj račun. Najčešće vam brojke neće biti zaokružene, pa je trik u tome da na kraju svakog dana pogledate koliko imate novca na računu, i sve što je preko "okruglog" iznosa prebacite na štednju. Ako, recimo, imate 40.130 dinara, tih 130 prebacite na štednju. I tako svakog dana!

Ovo je takođe dobar savet, a ako niste ljubitelji elektronskog plaćanja, možete da pokušate trik sa teglama.

Princip je isti. Sve što prelazi preko  "okruglog" stavljate u tegle. Odvojite jednu za sitninu, jednu za malo krupniji novac i najveću, u kojoj će biti nešto ozbiljnije novčanice. Psihološki, probaćete da se fokusirate na najveću teglu.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)
Loading
JA
29.07.2022 13:56

O, da. Taj savet "prebacite na stednju" je kod nas izvodljiv?! Objasnite mi kako kada postoje racuni na koje ne mozes prebaciti novac sa svog racuna. Banka nece ni racune da vam placa trajnim nalogom a neka stednja sem odlaska u banku da to odradis oci u oci sa saterskim radnikom nikada nisu postojale. I za svaku promenu moras licno da odes u banku. Ne mozes ni da otvoris racun za mesecne nabavke pa na njega da prebacujes novac sa tekuceg racuna. Ne zamajavajte nas s pricama koje su neizvodljive kod nas,.