Šta su PESTICIDI i koliko su opasni po čoveka? Ovo su načini kako da smanjite ostatke OTROVA na voću i povrću i izbegnete bolesti

Vesti 11.06.2022 10:00 0

Veoma je bitno dobro oprati voće i povrće

Šta su PESTICIDI i koliko su opasni po čoveka? Ovo su načini kako da smanjite ostatke OTROVA na voću i povrću i izbegnete bolesti

Shutterstock

Pesticidi su sredstva za zaštitu bolja, toksične supstance (mada ređe postoje i jedinjenja prirodnog porekla), nastale kao potreba za većom proizvodnjom hrane i željom da se iskorene mnoge bolesti u kojima štetočine imaju ulogu prenosioca

Brojne studije su povezale nastanak raznih bolesti baš zbog pesticida.

Voće i povrće koje ima najviše ostataka pesticida: jagode, spanać, kelj i zelje, nektarine, jabuke, grožđe, paprike, trešnje, breskve, kruške, celer i paradajz.

Voće i povrće koje ima najmanje ostataka pesticida: avokado, slatki kukuruz, ananas, luk, papaja, slatki grašak (smrznuti), kivi, kupus, pečurke, dinje, mango, lubenice i batat.

povrće

Shutterstock

 
  • Na ovaj način možete da smanjite nivo ovih štetnih supstanci u hrani:
  • Temeljno ispiranje voća i povrća vodom - potrebno ih je očistiti pomoću sunđera i oguliti ih, jer će to ukloniti većinu postojećih, površinskih ostataka, zajedno s preostalom prljavštinom
  • Kuvanje ili pečenje namirnica može dodatno smanjiti ostatke nekih pesticida
  • Uklanjanje masti od mesa se takođe savetuje, jer se ostaci nekih pesticida koncentrišu u masti, ukoliko su životinje hranjene hranom tretiranom pesticidima
  • Uklanjanje kože od ribe
  • Odvajanje masti i ulja iz supa, kao i masti od pečenja

Najbolje način za zaštitu od pesticida je gajenje sopstvene bašte, kako biste u potpunosti bili sigurni u kvalitet voća i povrća koje konzumirate. Većina ljudi nije u mogućnosti da sprovede ovu preporuku, zbog toga se savetuje da kupujete organsko voće i povrće, kao i ono koje je zdravstveno bezbedno

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading