Vladanka je ušla u izbor za najbolju kuvaricu Amerike: Amerikance je OSVOJILA jednim srpskim jelom iz Valjeva, zbog Srpkinje jedu ZDRAVU hranu umesto BURGERA

Vesti 07.05.2023 13:05 0

Američki magazine “Bon Appetit” birao je najbolju domaćicu Amerike (“Favorite Chef in America”). Vladanka Vlada Vladić, poreklom iz Bijeljine, promoterka srpske kuhinje u SAD i bivša najbolja domaćica Amerike, ušla je u uži izbor za pobednika

Vladanka je ušla u izbor za najbolju kuvaricu Amerike: Amerikance je OSVOJILA jednim srpskim jelom iz Valjeva, zbog Srpkinje jedu ZDRAVU hranu umesto BURGERA

Printscreen/Youtube

 

Rođena je u selu Međaši kod Bijeljine, završila je Medicinsku školu u Beogradu, a Vojnu školu u Rajlovcu. Radila je u Vazduhoplovnom zavodu u Batajnici, ali se 1989. odselila u SAD. U Floridi je 1993. sa mužem otvorila dva restorana. Kada su ih prodali preselili su se u Kaliforniju 1998. i otvorili građevinsku firmu. Kao udovica danas živi sa svojom decom Mikaelom i Markom.

Vlasnik je firme “Seme života” (“Vlada’s Seeds of Life”), koja promoviše zdravu hranu i ishranu u čitavoj Americi. Amerikanci su prepoznali tu njenu želji i podržali je. Pre desetak godina projekat ove Srpkinje prihvaćen je na državnom nivou, pa je Vlada Vladić posle šest godina rada postala zvanični promoter pravoslavne kuhinje.

 

 

- Posvetila sam se kulinarstvu, jer je gojaznost mladih u SAD postala društvena bolest broj jedan, sa visokom stopom smrtnosti. Kao zdravu hranu ponudila sam srpska kašasta jela, pre svega kačamak, potom proju i sve vrste naših pita. Moje recepte kombinujem sa ruskim, italijanskim, azijskim jelima. Imam sreću da su Amerikanci prepoznali moj napor i da me podržavaju - kaže Vlada Vladić, koja u svojoj bašti uzgaja američko i srpsko povrće.

I srpsku lozu je zasadila u svom dvorištu u Kaliforniji da bi mogla za Amerikance da proizvodi čuvenu crnogorsku rakiju.

Četvorostruki je šampion dečje kuhinje u Americi, a njene obrazovne TV emisije i spotove gleda više miliona Amerikanaca. Glavni degustatori na njenom sajtu su njena deca Mikeala i Marko, majka Marica, tetka Milkica i rodbina.

Zvanje “Majstora varjače” osvojio je njen recept pečenih babura iz Valjeva i crvene vranjanske paprike, koje se sa povrćem i limunom pretvaraju u hranljivu salatu za mališane.

- Za moje kulinarstvo Amerikanci su rekli da je zaboravljena umetnost kuhinje. Spremam po starim srpskim receptima jela sa puno pravog voća i povrća, domaćim testima, mlekom i mesom, koje kod starijih Amerikanaca bude sećanja na prošlost, kada se u SAD jela zdrava hrana - otkriva nam svoju kulinarsku tajnu Vlada Vladić, koja je vlasnik šest titula najbolje američke domaćice i kuvarice.

 

 

Pre dve godine, tokom posete Srbiji, snimila je serijal reportaža o lepotama naše zemlje i o slastima srpske kuhinje. Reportaže se i danas prikazuju na čak 223 lokalnih televizija SAD i na jednom nacionalnom kanalu.

Vladanka Vladić na takmičenju magazina “Bon apetit” učestvuje u polufinalu sa još trideset takmičarki. Prihvaćena je kao Amerikanka srpskog porekla koja se bavi kulinarstvom, domaćinstvom, ali i obrazovanjem mladih majki i dece za borbu protiv gojaznosti.

- Jako sam srećna što se mojoj organizaciji kao donatori i saradnici sve više pridružuju američki Srbi, što doprinosi afirmaciji i ugledu našeg naroda. Srećna sam i kada na glasanju vidim imena naših ljudi, jer me oni približavaju otadžbini i zavičaju”, iskrena je Vlada Vladić za "Serbian Times"

Ona i njena porodica žive u Temekuli u Kaliforniji. Sa ponosom ističe da njenoj deci prija boravak u BiH i Srbiji i to je, kako kaže, za Mikaelu i Marka najlepša bajka. Zato i planiraju novu posetu Bijeljini i Beogradu.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading