CRKVA danas obeležava važan DATUM, a jedna MOLITVA donosi zdravlje i napredak u porodici

Najžena Vesti 25.09.2021 10:30 0

Mnogi vernici svedočili su o čudima koji su se na grobu ovog svetitelja događala.

CRKVA danas obeležava važan DATUM, a jedna MOLITVA donosi zdravlje i napredak u porodici

Tanjug

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan Svetog sveštenomučenika Avtonoma.

Živeo je i propovedao hrišćanstvo u Italiji sve dok car Dioklecijan nije zapovedio veliki progon hrišćana. Tada se povukao u Vitiniju Azijsku, u mesto zvano Soreos. Predanje kaže da je tu mnoge preveo u hrišćanstvo i sagradio crkvu Svetog Arhangela Mihaila.

Nakon nekog vremena Avronom je saznao da se u blizini Soreosa nalazi mesto Limna u kome žive samo neznabošci. Otišao je tamo i hrabro počeo da propoveda o ljubavi Hristovoj i ispravnosti vere u jednog Boga i uskoro mnogi poverovaše u njegove reči.

Avronom je tako stekao i mnogo neprijatelja. Zabeleženo je da je grupa neznabožaca jednog dana upala u crkvu Svetog Arhangela Mihaila za vreme službe koju je Avronom vršio i ubili svetitelja na oltaru zajedno sa svim vernicima koji su se tu zatekli.

Ipak, priča o ovom svetitelju ne završava se tu. U vreme cara Konstantina na njegovom grobu podignut je hram. Legenda kaže da se na tačno dva veka od smrti Sveti Avtonom javio u snu jednom vojniku zapovedivši mu da iskopa njegove mošti. Nakon što je ovaj to poslušao svi okupljeni su mogli da se uvere da su zemni ostaci svetitelja netaknuti, a u danima koji su usledili mnogi su bolesnici ozdraviše samo što su dodirnuli mošti Svetog Avtonoma. 

Zato se i danas veruje da molitva Svetom sveštenomučeniku Avtonomu donosi zdravlje i napradak svakoj porodici, pa se ujutru valja pomoliti ovom svetitelju:

- Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Avtonome: Moli Hrista Boga da spase duše naše.

Nakon molitve, predanje kaže da bi trebalo poželeti želju koju će Sveti Avtonom ispuniti.

 

Komentari (0)
Loading