Tri biljke koje DONOSE NESREĆU! Za njih se veruje da su ZLE i da ih NIKAKO ne treba gajiti blizu PORODIČNOG doma, tragedija se prenosi na POTOMSTVO

Vesti 14.06.2022 12:19 1

Kako se veruje da određene biljke donose sreću i blagostanje ili imaju lekovita svojstva, tako postoje verovanja da određene biljke mogu doneti i nesreću onima koji žive s njima

Tri biljke koje DONOSE NESREĆU! Za njih se veruje da su ZLE i da ih NIKAKO ne treba gajiti blizu PORODIČNOG doma, tragedija se prenosi na POTOMSTVO

Shutterstock

Shutterstock

 

 

Recimo, svi znaju da su hrast i dren posebne biljke koje su sinonimi za zdravlje, dok se za pojedino drveće često mogu čuti mitovi i legende koje bi i najhrabrijim uterali strah u kosti.

Stari Sloveni su govorili da određene biljke mnogu biti i zle, pa da ih nikako ne treba gajiti u blizini porodičnog doma. Po verovanju Starih Slovena, ove biljke imaju toliko jaku negativnu energiju koja se prenosi na potomstvo.

Bagrem

Za bagrem se tvrdi da nije dobro drvo. Stari kažu da ne treba da bude blizu kuće. Zvali su ga “nerod” (“bez roda”), a kalemljenje ovog drveta smatrali su skrnavljenjem.

Orah

Reč je o drvetu koje je izazivalo veliko poštovanje, ali i strah kod naših starih. Verovalo se da nije dobro imati orah u blizini kuće, kako zbog žila koje mogu da sruše dom, tako i zbog senke koja pada na kuću, a za koju se verovalo da predviđa smrt. Slično, nije dobro sediti u hladovini orahovog drveta.

Breza

Plodovi se nikada ne jedu sveži, a samo drvo se ne seče, niti se njime loži vatra. Ko bi odsekao “brekinju”, kažu stari, razbolio bi se, ukočio ili naprasno umro. Ako se neka grana sama odlomi, od tog drveta se prave jarmovi, ili čunovi za razboj.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)
Loading
Aranđel
14.06.2022 13:03

Samo da znate da breza i brekinja nisu isto drvo.