Biljka koja smanjuju ANKSIOZNOST: Ovaj miris će ublažiti DEPRESIJU i poboljšati koncentraciju bolje nego bilo kakva TABLETA

Vesti 16.06.2022 11:00 0

Pored prijatnog izgleda i lepog mirisa, ova biljka je i više nego dobra za naše mentalno zdravlje

sreća

pixabay

Kada su biljke u pitanju, sem dekoracije, povećavaju i nivo kiseonika vazduha ali i raspoloženja. Potvrđena je direktna veza između stresa i nivoa kiseonika i pokazali su da visok nivo toksina u vazduhu dovodi  do stresa.

Naučnici su sproveli istraživanja na miševima i otkrili da ih je miris biljke jasmin i eterično ulje jasmina značajno smirio. 

Skeniranje njihovog mozga pokazalo je da miris jasmina pojačava efekat hemikalije koja se zove GABA na nervnim ćelijama i tako pokreće odmor.

Biljka koja smanjuju ANKSIOZNOST: Ovaj miris će ublažiti DEPRESIJU i poboljšati koncentraciju bolje nego bilo kakva TABLETA

pixabay

 

Prema rečima profesora Hansa Hata, ovi rezultati objavljeni su u časopisu "Journal of Biological Chemistry" i mogu se smatrati dokazom naučne osnove za arometarapiju.

Profesor Hat sa Univerziteta u Nemačkoj izjavio je da su njihova istraživanja otkrila novu klasu modulatora GABA receptora koja se može primeniti parenteralno i kroz respiratorni sistem, te može imati primenu u sedaciji, aksioznosti, uzbuđenju i agresiji.

Otkriveno je da je jasmin mnogo efikasniji od tablete za spavanje, lekova protiv anksioznosti i sedativa jer je GABA efekat povećan za više od pet puta.

Miris dovodi do kvalitetnog sna i smanjenje pokreta u toku spavanja. 

Ispitanici koji su udisali jasmin, smanjili su nivo anksioznosti i snage, te su brže obavljali kognitivne testove, dok je nivo budnosti u stanju mirisa jasmina bio veći tokom popodnevnih sati, što je pomoglo učenicima da se fokusiraju na akademski rad tokom dana.

Eterično ulje jasmina je detotvoran prirodani način za poboljšanje sna, pojačavanje sreće i regulisanje hormona. Takođe uspešno i reguliše umor i poboljšava koncentraciju. 

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading