Razgovor za POSAO je prvi korak do uspeha, a evo kojih PET SAVETA za što bolji utisak ne smete da zaboravite!

Najžena Vesti 14.08.2021 17:29 0

Osim prvog utiska, načina na koji ste obučeni i odgovora koje dajete na razgovoru za posao, veoma je važno na koji način ćete reći sve što vas pitaju.

Razgovor za POSAO je prvi korak do uspeha, a evo kojih PET  SAVETA za što bolji utisak ne smete da zaboravite!

pixabay

Verbalne sposobnosti poput dikcije, širine vokabulara, uzrečica u govoru i termina koje koristite mogu da naprave razliku u izboru kandidata.

Što jasnije i elokventnije govorite, vaši odgovori će imati "veću težinu"!

Izbacite uzrečice

Kao prvo, sve što je nepotrebno u jednoj rečenici - izbacite! Uzrečice poput „ovaj", „kako se zove", „u principu".... oduzimaju snagu i smisao vaših izjava. Osim toga otkrivaju vašu nesigurnost što, opet, može da izazove sumnju u to da li ste baš vi pravi kandidat za posao.
Sa druge strane, ma koliko bili samouvereni i opušteni nemojte koristiti žargonski rečnik, lokalizme niti bilo koji vid reči koje nisu deo formalnog govora. Delovaćete neozbiljno i izgledaćete kao da vam nije dovljno stalo do poslodavca i posla za koji ste konkurisali i da pritom ne poštujete situaciju u kojoj se nalazite.

Istaknite konkretno svoje uspehe, ali bez hvalospeva

Formulišite svoju rečenicu tako da ona jasno izražava vaše mišljenje umesto da bude generalnog karaktera. Takođe, izbegavajte da odete u drugi ekstrem i da sve što kažete započnete sa „JA". Često se dešava da su ljudi, koji rečenice počinju na ovaj način, neobjektivni vezano za svoje mogućnosti. Uglavnom su to „hvalospevi o ličnim podvizima". Nađite meru da subjektivizujete svoje uspehe i da ih izreknete kroz prvo lice a da pritom izbegnete „JA" kao početak svake rečenice.

Pravilno koristite stručne izraze

Širok vokabular i elokventnost ne znače da treba da se "gađate" stručnim izrazima i pojmovima koje ne poznajete. Stručni izrazi koje koristimo u govoru nisu nešto što možemo da naučimo za jedan dan i samim tim da ih pravilno upotrebljavamo u određenoj prilici, to je nešto što učimo kroz ceo život u sklopu sopstvenog obrazovanja i veoma je očigledno kada su isforsirani. Nepotrebno je istaći da time ne činite uslugu sebi.

Odgovarajte celom rečenicom

Poželjno bi bilo da, na sva pitanja koja vam tokom intervjua postave, odgovarate punom rečenicom. Nije dovoljno da samo potvrdno ili odrično iskomentarišete pitanje, preporučljivo je da uz puno objašnjenje vašeg mišljenja na određenu temu, date zadovoljavajuće odgovore. Niko nije u situaciji da čita misli i da vidi koliki vi potencijal nosite u sebi i ukoliko ga na pravi način ne iskažete može ostati ne iskorišten.

Nasuprot tome, ni citiranje grčkih filozofa i mislilaca vam neće ići na ruku, osim ako se baš to ne traži na poslu za koji ste konkurisali. Mesto na kom ste odlučili da tražite posao, ima jasno definisane potrebe za veštine i znanja koja je potrebno da posedujete, i narodnim umotvorinama tamo nije mesto (mogu biti simpatične u maloj meri i ako se dobro uklope u kontekst, ali ne treba preterivati). Previše "filozofiranja", ovom prilikom, nije poželjno jer time oduzimate dragoceno vreme ljudima sa kojima razgovarate. Na intervjuu za posao je važno da budete jasni a to isključuje "razmetanje" filozofijom življenja.

Istaknite interesovanja

Interesovanja su veoma različita kod svakoga od nas, ona nose potencijal da se ističemo u različitim oblastima poslovanja pa samim tim nije loše da istaknete šta vas zanima. U tom smislu nije pogrešno da pokažete emotivnu pristrasnost ka poslu za koji ste konkurisali. To će i vašem potencijalnom poslovcu dati do znanja da je pred njim neko ko će voleti posao koji radi a to je svakako velika prednost.

Nemojte se kolebati

[Kako se izražavati na intervjuj za posao] Reči koje upotrebljavate su te koje će vam omogućiti uspeh (ukoliko postoje generalne predispozicije tj. ukoliko ispunjavate potrebne kriterijume za taj posao) i samim tim bi trebalo da izbegavate reči koje će odati vašu nesigurnost, jer one govore da ni vi sami niste sigurni u vaš potencijal i mogućnost uspeha. U prilikama kada i sami sumnjate da li nešto možete, poželjno je priznati i reći da ćete to naučiti. Na ovaj način ćete imati i poverenje poslodavca a to svakako puno znači.

Budite poslovni i nasmejani

Pozitivan stav prilikom intervjua za posao, može da vam pomogne utoliko što ćete vi zračiti samopouzdanjem i pozitivnom energijom. Na sva pitanja, u granicama mogućnosti, pokušajte da odgovorite u pozitivnom kontekstu tj. nemojte koristiti negacije i negativnu postavku rečenice ("nisam nikad...", "ne znam da.." i sl.). Poželjno je da istaknete ono što znate, volite i možete a ne ono što nećete, ne volite i ne znate.


Veliku prednost dajte i osmehu i emocijama (umereno, naravno). Preporučljivo je se ponašate u skladu sa okolnostima, dakle poslovno i ozbiljno, ali to ni u kom slučaju ne znači da treba da budete kruti i bez osmeha. Ljudi koji se osmehuju nose pozitivnu energiju u sebi i koja ih, samim tim, predstavlja u pozitivnijem svetlu. Zračite pozitivno pa ćete takav utisak i ostavljati, piše Infostud.

Komentari (0)
Loading