Ako vas muči HRONIČNA nesanica: Ako ne možete da zaspite, probajte TRIK SA BANANOM!

Vesti 26.06.2022 22:59 0

Malo je ljudi koji danas mogu da se pohvale da nikada ne pate od nesanice, jer ova pošast 21. veka spada u najčešće probleme savremenog čoveka...

Ako vas muči HRONIČNA nesanica: Ako ne možete da zaspite, probajte TRIK SA BANANOM!

Shutterstock

 

Nesanica se negativno odražava na koncentraciju i otežava obavljanje svakodnevnih poslova, često i onih najbanalnijih, naročito ako traje nedeljama i mesecima. Srećom, manje je onih koji od tog problema pate hronično, a samo oni znaju koliko je strašno kada ste mrtvi umorni, a ne možete da zaspite.

Rizik od srčanog udara

Nesanica, stručno insomnija se može javiti u tri oblika: (1) okrećete se i bacakate umesto da zaspite, (2) lako zaspite, ali se zatim budite više puta tokom noći i (3) veoma rano se budite i ne možete ponovo da zaspite. Koji god da je oblik gubitka sna u pitanju, sledeći dan ćete se osećati nemirno i nervozno.

Insomnija može da bude povezana sa mnogim uzrocima: prevelika aktivnost tokom dana, zdravstveni problemi, stres, depresija… i može da ima mnoge posledice, kako po fizičko, tako i po psihičko zdravlje. Ako ne spavate dovoljno, nećete biti samo rasejani i razdražljiviji, nego ćete i povećati rizik od srčanog udara, povišenog krvnog pritiska i dijabetesa, pokazuju studije.

Rešavanje problema zavisi od toga čime je ona uzrokovana. Nekada je dovoljno promeniti životne navike - imati ustaljeni ritam ustajanja i odlaska na spavanje, uvesti fizičku aktivnost tokom dana, izbegavati uzimanje supstanci koje podstiču aktivnost neposredno pred spavanje, kao što su kofein i alkohol ili ovladati tehnikama relaksacije. U slučajevima kada je nesanica povezana sa dubljim psihološkim problemima, dobre rezultate daje psihoterapija, savetuju stručnjaci, dok su lekovi za uspavljivanje (hipnotici) deo brzog, ali ne i trajnog rešenja.

Biljke za prvu pomoć

Valerijana može da pomogne da se brže zaspi bez efekta “mamurluka” koje prati neke pilule za spavanje. Ona se vezuje za iste receptore u mozgu kao trankvilajzeri, kakav je valijum. Od valerijane možete da napravite čaj, a ako vam je njen miris neprijatan, uzmite pola do jedne kašičice tinkture ili dve kapsule korena valerijane jedan sat pre odlaska u krevet.

Trik sa bananom

Stručnjaci navode da su banane odličan izvor magnezijuma i kalijuma i pomažu umu i mišićima da se opuste. Dakle, pre nego što odete na spavanje pojedite bananu. Ona će stimulisati proizvodnju ključnih hormona koji će umiriti mozak i proizvesti umirujuću energiju kako biste se dobro naspavali.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading