Kako da znate da vas nisu PREVARILI kad su vam ga PRODALI? Stručnjak objasnio kako da prepoznate čisto i kvalitetno MASLINOVO ULJE

Vesti 07.07.2022 22:30 1

Ako ste često u nedoumici koje maslinovo ulje bi trebalo da kupite predstavljamo vam jednostavan trik koji će vam omogućiti da prepoznate ono koje je kvalitetno i čisto

maslinovo ulje

Shutterstock

Iako sve boce maslinovog ulja većini izgledaju isto i verovaćete šta piše na etiketi, stručnjak za integrativnu ishranu dr Kortni Svon kaže da brendovi kupljenog maslinovog ulja nisu ni približno istog kvaliteta, i da čak 75 do 80 odsto proizvoda na policama prodavnica nije povezano sa onim što piše na njima.

Čak i ako na flaši ulja piše da je 100 odsto maslinovo ulje, to nije nužno tako jer proizvođači i trgovci često u maslinovo ulje dodaju sojino ulje, ulje repice i suncokretovo ulje da bi uštedeli“, kaže stručnjak.

Kako znati da li je čisto maslinovo ulje zaista čisto?

"Dve stvari su karakteristične. Kada ga sipate, treba da bude veoma tamnozelene boje, a kada ga probate, njegov ukus treba da bude veoma oštar", kaže ona. Iako je i dalje važno da na flaši piše 100 odsto maslinovog ulja, ne treba verovati svakom brendu na reč, dodaje, pa je dobro pre kupovine dodatno istražiti. „Dobro maslinovo ulje ne samo da poboljšava ukus hrane, već može i da unapredi zdravlje tokom godina, jer je puno zdravih masti, antioksidanata i vitamina i znatno je manje obrađeno od mnogih drugih“, zaključila je ona.

NajŽena.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO


 
Komentari (1)
Loading
nekko
08.07.2022 01:22

Moj otac, dok je bio dete, zajedno sa svojom bracom, kupili su otpale masline sa zemlje i od toga pravili maslinovo ulje. To je pravi recept. Danas se nesazrela maslina bere sa drveta (pogresno!), melje i onda mesa sa rafinisanim uljem jer je ukus mnogo jak i opor. Kada se iscedi otpala maslina, to ulje moze da se pije i prijatnog je ukusa, malo stipa za grlo. Moji su imali godisnje preko tone maslinovog ulja. Sve su spremali na tom ulju... przenje, pecenje, kuvanje, suncanje... Nikad nikakvih problema sa zdravljem. Stavise, svi su veoma zdravi. Danas priuceni kuvari ne savetuju przenje na maslinovom ulju jer postaje, navodno, kancerogeno, sto nema veze sa vezom. Ko ima prilike da nadje pravo maslinovo ulje neka ne zali pare, ali samo ako je pravljeno od otpalih maslina.