Najbolji RECEPT za PEKMEZ od kajsija: Napravite poslasticu koja je OMILJENA u Srbiji kod svih uzrasta

Vesti 13.07.2022 15:45 0

Recept za pekmez od kajsija, jednu od omiljenih poslastica Srba

Najbolji RECEPT za PEKMEZ od kajsija: Napravite poslasticu koja je OMILJENA u Srbiji kod svih uzrasta

Shutterstock

U toku je sezona kajsija, pa je tako i popularan recept za pekmez od kajsija. Mnogima u Srbiji je pekmez od kajsija omiljena poslastica, te vam donosimo recept. 

Sastojci za pekmez od kajsija: 

  • 1 kg zrelih očišćenih kajsija
  • 500 do 750 grama šećera
  • džemfiks, po izboru

Pekmez od kajsija - priprema

Za pekmez od kajsija potrebno je izdvojiti zrele kajsije. Na 1 kilogram očišćenih kajsija, koristite šećer od 500 do 750 grama.

Prvo, očistiti kajsije i odstraniti sve tamnije delove. Kajsije iseći na četvrtine ili sitnije. Pospite ih šećerom. Kajsije možete odmah kuvati ili ostaviti da odstoje kako bi pustile vodu.

Najbolji RECEPT za PEKMEZ od kajsija: Napravite poslasticu koja je OMILJENA u Srbiji kod svih uzrasta

Shutterstock

 

Kada krenete da kuvate pekmez od kajsija, prvo ih kuvajte na jakoj vatri i skidajte penu. Kasnije smanjite temperaturu i neprekidno mešajte. Pekmez od kajsija se kuva od 30 do 40 minuta, u zavisnosti od vrste i količine kajsija.

Kako bi pekmez od kajsija imao lepu boju, najbolje je kuvati po jedan kilogram voća. Ako imate šerpu sa širokim i debelim dnom, onda može i 2 kilograma, ali ne više od toga. Pekmez od kajsija od 1 kg se može kuvati pola sata. Ako pravite količinu od 2 kg, onda se može kuvati oko 45 minuta.

Kada završite sa kuvanjem pekmeza, stavite tegle u rernu na 100 stepeni. U vruće tegle sipajte pekmez od kajsija, pa ih vratite u rernu na pola sata da uhvate koricu. Kada se to završi, pekmez od kajsija je gotov. Možete tegle ostaviti u rerni dok se rerna ne ohladi.

Napomena: Džemfiks se može koristiti u razmeri 2:1. Samo, ako planirate da stavljate džemfiks, kuvajte pekmez od kajsija duže, pa ga onda stavite, dok se kajsije ne raspadnu. Tegle možete i ne morate da okrećete naopako. Možete ih samo zapeći.

NajŽena.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading