Dobar za dijabetičare, SAVRŠEN za dijetu: Ko ga jede jednom nedeljno PAMETNIJI je

K.Ć. Vesti 13.07.2022 21:30 0

Ukoliko ste gojazni, imate narušene vrednosti šećera u krvi i srčane probleme, često bi trebalo da jedete plavi patlidžan

Patlidžan

Shutterstock

Plavi patlidžan je povrće koje ima visok sadržaj vode i veoma malo kalorija. Ova njegova osobina čini ga idealnim u ishrani koja je isplanirana za gubitak kilograma. Iz sličnih razloga, plavi patlidžan je odličan i za srce, jer sadrži supstance važne za poboljšanje opšteg zdravlja.

Sok od plavog patlidžana?

Studija o efektima soka plavog patlidžana pokazala je da pomaže u snižavanju lošeg holesterola, poboljšanju zdravlja arterija i opuštanju krvnih sudova.

S obzirom na to da sadrži veliku količinu biljnih vlakana uz veoma malo šećera, plavi patlidžan je sasvim poželjan u ishrani obolelih od dijabetesa tipa 2.

Vlakna i ugljeni hidrati iz plavog patlidžana smanjuju nivo šećera u krvi kod obolelih. Konzumiranje ove vrste povrća umanjuje opasnost od visokog nivoa šećera, jer fenoli u plavom patlidžanu pomažu u "nadgledanju" nivoa glukoze.

Visok nivo fitonutrijenata u plavom patlidžanu pomaže moždanim funkcijama tako što poput zaštitnog omotača štiti mozak od slobodnih radikala i različitih vrsta povreda. Kompleks vitamina B pomaže u olakšanju od fizičke i mentalne napetosti. Uključivanje ovog povrća u nedeljni režim ishrane omogućava nam da mislimo mnogo brže i dinamičnije.

Plavi patlidžan sadrži i visok nivo gama aminobuterne kiseline. Reč je o amino - kiselini, koja ima sposobnost da smanji anksioznost, poboljša san i umiri opterećen um.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading