Ova lista PRAVILA izazvala je opšti HAOS na INTERNETU: Evo koliko često treba da menjate ZAVESE, jastuke i druge predmete u DOMAĆINSTVU

Vesti 15.07.2022 17:30 0

Iako je logično da se stvari menjaju onda kad se raspadnu, ovaj spisak ipak sadrži malo drugačije predloge

Čišćenje

Shutterstock

Na namirnici na ambalaži je odštampan rok trajanja, tako da se vrlo lako može pročitati kada više nije dobra i kada je neophodno da je bacite. Ali šta je sa svakodnevnim predmetima za domaćinstvo koji nisu tehnički kvarljivi?

Da li znate koliko često treba da menjate jastuke, zavese ili kauč? Kako piše Metro, ​​nedavno je na Fejsbuku, u grupi u kojoj roditelji dele savete o čišćenju i održavanju doma, počela žestoka rasprava o tome koliko je često potrebno menjati različite kućne predmete i uređaje. Iako se čini da je logično zameniti stvari kada se pokvare ili raspadnu, ova lista ima izuzetno stroge predloge.

Jedna od stvari na listi je i posteljina koja ima rok trajanja, kako se kaže, dve godine. Isti vremenski okvir dat je i za peškire i jastuke na kojima spavate, dok zavese za tuširanje imaju rok tri meseca. Sunđere treba baciti kada počnu da zaudaraju, što zvuči sasvim logično, a ako koristite krpe za sudove, dovoljno je samo da ih operete ili prokuvate u loncu na šporetu.

Ovo će vam uštedeti novac. Na listi su i mali kućni aparati za koje se savetuje da prestanu da se koriste i zamenite ih novim svakih 10 do 12 godina. Ako vaša mikrotalasna pećnica ima ugljeni filter, trebalo bi da ga menjate svakih šest meseci. Dekorativni jastuci imaju rok trajanja od pet do deset godina, tepisi u kupatilu najviše dve godine, dušeci osam godina, a sofe do 15 godina. Tepisi i zavese ne moraju da se bacaju dok se ne istroše ili ne izblede.

Neki drugi predmeti za domaćinstvo i njihov rok trajanja:

  • četka za toalet - 6 do 12 meseci
  • peškiri - dve godine
  • kuhinjska kecelja - pet godina
  • prekrivači - 10 do 15 godina
  • detektor dima - 10 godina

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading