Ratatuj (Ratatouille) RECEPT: Savršeno FRANCUSKO jelo, puno vitamina, a lako i brzo se sprema

K.Ć. Vesti 18.07.2022 16:45 0

Još jedno francusko jelo fantastičnog imena, poznato širom sveta

Ratatuj (Ratatouille) RECEPT: Savršeno FRANCUSKO jelo, puno vitamina, a lako i brzo se sprema

Shutterstock

Sastojci

  • 2 plava patlidžana
  • 2 tikvice
  • 2 paprike
  • 2 paradajza
  • 50ml maslinovog ulja
  • mešavina začina (timijan, ruzmarin, lovorov list, majoran, žalfija, origano)

Za sos:

  • 1 crni luk veći
  • 500ml paradajz sosa
  • 1 kašičica šećera, soli
  • biber u zrnu

Način pripreme:

U sos od paradajza dodati iseckani luk, so, šećer, nekoliko zrna bibera, maslinovo ulje. U  posudu za pečenje sipati paradajz sos sa lukom, preko toga kasnije ređamo povrće.

Oprano i osušeno povrće seći na tanke kolutove tikvice, plavi patlidžan, paradajz i papriku. Ređati naizmenično povrće u krug, posoliti, preliti maslinovim  uljem, posuti mešavinom začina. Preko posude stavimo alu foliju.

Ratatuj pečemo u zagrejanoj rerni na 180C 30 minuta, potom skinuti alu foliju i peći još 15 minuta.

Ratatuj iz rerne poslužite kao predjelo, odlično se kombinujte sa ovčijim ili kozijim sirom uz rustični hleb, ili kao dodatak mesu.

NAPOMENA: Povrće bi trebalo da bude slične veličine kako bi se lakše i lepše uklopilo prilikom slaganja. Zaista ćete voleti ovaj recept.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading