Znate li ZAŠTO vas boli JEZIK kad jedete svež ANANAS? Razlog je NEVEROVATAN, na ovo nikada ne biste POMISLILI

Ž. T. Vesti 20.07.2022 17:40 0

Ananas može da izazove bolove u ustima i jeziku

Znate li ZAŠTO vas boli JEZIK kad jedete svež ANANAS? Razlog je NEVEROVATAN, na ovo nikada ne biste POMISLILI

Shutterstock

To se dešava zbog enzima koji se nalaze u njegovom sastavu.

Iritaciju izaziva kombinacija enzima u ananasu zvanih bromelain, koji razgrađuju proteine i u suštini napadaju vaš jezik, obraze i usne pri kontaktu. Ali kada ga sažvaćete i progutate, vaša pljuvačka i želudačna kiselina ga preuzimaju.

Dakle, ako vas bole usta nakon što jedete sirovi ananas, niste sami — to se dešava skoro svima. Dobra vest je da vaš jezik regeneriše te proteine i aminokiseline, tako da neće dugo trajati.

Nije tajna da voće i povrće sadrže enzime koji razgrađuju proteine, masti i ugljene hidrate. Ovo je jedan od mnogih razloga zašto su tako dobri za naše zdravlje. Neke namirnice, međutim, sadrže veće količine enzima od prosečnih, uključujući papaju, kivi, grožđe, smokve, avokado, urme, banane i mango.

Zbog toga se limun, ananas i drugi agrumi koriste kao marinade i omekšivači mesa. Ako se pitate zašto se ova pojava ne dešava kada kuvate voće ili ga dodajete u poslastice od ananasa? Zagrevanje, pečenje, prženje – sve ove metode izazivaju hemijsku reakciju koja eliminiše enzime i ostaje nam slađe voće.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading