Zatvarate PROZORE tokom vrućina? Pravite ogromnu GREŠKU, stručnjaci objasnili zašto

Vesti 25.07.2022 09:20 1

Mislili smo da radimo dobru stvar, ali to očigledno nije tako

Zatvarate PROZORE  tokom vrućina? Pravite ogromnu GREŠKU, stručnjaci objasnili zašto

Shutterstock

Često tokom letnjeg perioda, kada nismo tu, zatvaramo sve prozore od kuće i spuštamo roletne kako toplota ne bi ušla. Izgleda da pravimo ogromnu grešku.

Brojna istraživanja su pokazala da se kvalitet vazduha u manjim prostorijama može brzo pogoršati. Recimo, u istraživanju koje je merilo kvalitet vazduha, pokazalo se da neotvaranje prozora može da poveća nivo ugljen-dioksida znantno iznad preporučenih vrednosti. U pojedinim slučajevima nivo ugljen-dioksida bio je 75% veći, što se odrazilo i na loš kvalitet vazduha. Loš kvalitet vazduha utiče na san, a pored toga narušava i koncentraciju, radnu efikasnost i imunitet.

Zatvarate PROZORE  tokom vrućina? Pravite ogromnu GREŠKU, stručnjaci objasnili zašto

Shutterstock

 

Istraživači sa Njujorškog medicinskog univerziteta proučavali su kako kvalitet vazduha utiče na koncentraciju i radnu efikasnost. U ovom eksperimentu učestvovale su 24 zdrave osobe. Rezultati su pokazali da je visoka koncentracija ugljen-dioksida znantno usporila njihove misaone procese.

Stručnjaci preporučuju da se prozori otvaraju nekoliko puta dnevno i da se najmanje 5 minuta drže otvorenim. Ovo treba raditi i kada je napolju veoma toplo.

Provetravajte prostorije tokom ranih jutarnjih časova, tokom noći ili u kasnim večernjim časovima.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)
Loading
Miro
25.07.2022 12:25

Ma, za šta stručnjaci