Najbolji recept za ROŽADU: Bez BRAŠNA i gustina, ovaj karamel kolač se lako sprema

K.Ć. Vesti 25.07.2022 21:30 0

Rožadi niko ne može da odoli, sprema se veoma lako

Najbolji recept za ROŽADU: Bez BRAŠNA i gustina, ovaj karamel kolač se lako sprema

Printscreen/Youtube

Sastojci

  • 6 jaja
  • 12 kašika belog kristal šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • ½ l mleka
  • korica od pola limuna
  • 1 kašika sirupa od latica ruža

Priprema

Od šest jaja odvojiti žumanca od belanaca. Gusto ulupati belanca sa šest kašika šećera. Posebno umutiti žumanca, i postepeno dodavati šam od belanaca, sve blago mešajući žicom za mućenje, vodeći računa da se ne stvaraju mehurići. Mleko, vanilin šećer, koricu od limuna, i sirup od ruža prokuvati, i ostaviti da se sasvim ohladi. Potom tu smesu polako dodavati umućenim jajima, i sve lepo sjediniti. U šerpu srednje veličine umešati šest kašika šećera sa kašikom vode, staviti na jaču vatru – da bi se šećer karmelizovao – sve vreme mešajući, pa polako smanjivati vatru da šećer ne bi zagoreo. Otopljeni šećer blagim okretanjem razliti po obodu šerpe, i usuti krem od jaja i mleka.

U veću šerpu sipati vodu do trećine dubine, pa u tu vodu spustiti šerpu sa karamelizovanim šećerom i kremom. Obe šerpe staviti u rernu zagrejanu na 150 stepeni, i peći oko 45 minuta. Bar prvih 20 minuta ne otvarati rernu. Kada rožata bude gotova, sačekati da se dobro ohladi, nožem odvojiti ivice od šerpe, pokriti velikim ravnim tanjirom, i naglo okrenuti. Za kraj, po površini rožate možete naneti još nekoliko kapi sirupa od latica ruža.

Sirup od latica ruža

Sastojci

  • 70 g latica od crvenih jesenjih baštenskih ruža
  • ½ l vode
  • 1 kašika belog kristal šećera
  • 3-4 zrna karanfilića
  • manji vanilin štapić
  • manja kora cimeta
  • 2-3 zrna crvenog bibera
  • sok od pola limuna

Priprema

Oprane latice staviti u porcelansku posudu, preliti vodom, pokriti, i ostaviti da odleži 24 sata. Nakon toga preručiti u manju šerpu, i dodati sve preostale sastojke. Kuvati na jakoj vatri, i kad sadržina provri vatru smanjiti, šerpicu pokriti poklopcem, i ostaviti da vrenje sasvim prestane, što bi trebalo da traje 17 minuta. Skinuti s vatre, i pokloplјeno ostaviti da se sasvim ohladi. Odabrati dobru gustu cediljku, a najbolje su one od niti bambusa. U istu onu porcelansku posudu, preko cediljke uliti sirup. Kada sva tečnost bude u posudi, porcelanskim ili kamenim tučkom pažlјivo propasirati/procediti ostatak u cediljki. Sirup iz posude uliti u sterilizovanu bočicu – poželjna je kobaltna, dobro je zatvoriti, i odložiti na suvo tamno mesto.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading