Očistite SREBRNI nakit kao profesionalac: Uz SODU BIKARBONU spremite još DVE stvari i vaše narukvice i prstenje će ZASIJATI kao novi

K.Ć. Vesti 26.07.2022 14:18 0

Srebrni nakit je veoma privlačan, ali vrlo brzo pocrni. Ovo je zbog dejstva vazduha. Prljavo srebro ne izgleda lepo, pa ga s vremena na vreme treba dobro očistiti

Očistite SREBRNI nakit kao profesionalac: Uz SODU BIKARBONU spremite još DVE stvari i vaše narukvice i prstenje će ZASIJATI kao novi

Printscreen/Instagram

Kako očistiti srebro kod kuće?

Srebro se tokom vremena isprlja i postane tamnije. Uzrok je sumpor dioksid u vazduhu. Kada nakit dođe u kontakt sa vazduhom, on oksidira, izazivajući tamnjenje. Ugašeno srebro ne izgleda lepo, pa onda izbegavamo da nosimo nakit.

U redu, pa kako čistite srebrni nakit? Mnogi ljudi bi verovatno pomislili na specijalne preparate dostupne u prodavnicama nakita. Efikasne su, ali mogu li dobro očistiti srebrne minđuše ili lančić? Teoretski da. Gotovi preparati su odlični za čišćenje srebra. Međutim, oni imaju značajan nedostatak - ne rade sa srebrom sa kubnim cirkonijumom.

Ako imate prsten od ćilibara, ne vredi trošiti novac na gotove preparate. Da biste očistili takav nakit, dovoljno je koristiti običnu pastu za zube. Ovaj proizvod se nalazi u svakom domu, tako da je najekonomičniji način čišćenja srebra. Rezultat je veoma zadovoljavajući. Nakit ponovo dobija svoj sjaj i ponovo izgleda veoma efektno. 

Domaći preparat za čišćenje srebra na bazi sode

Soda bikarbona je jedan od najlakših načina za čišćenje zatamnjenog srebra. Svaka domaćica je verovatno više puta koristila u toku čišćenja ovaj proizvod. Zahvaljujući natrijumu, pocrnjelo srebro će povratiti svoj nekadašnji šarm i sjaj. To je odličan način da osvežite svoj omiljeni nakit.

Pored sode bikarbone, biće vam potrebna staklena posuda i aluminijumska folija da završite korake. Započnite čišćenje tako što ćete dno posude obložiti folijom. Uverite se da je sjajna strana folije bude spolja. Kada se aluminijumska folija za čišćenje srebra stavi u činiju, unutra dodajte 1 kašiku sode bikarbone.

Jedino što preostaje jeste da unutra stavite prljavi srebrni lanac ili drugi nakit. Na kraju u činiju sipajte toplu vodu. Tada se može primetiti stvaranje pene. Posle desetak minuta, uklonite srebro, isperite ga pod tekućom toplom vodom i obrišite mekom krpom. Čišćenje srebra sodom bikarbonom trebalo bi da učini da vaše srebrne minđuše ili drugi nakit zasijaju kao novi.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading