Šta učiniti kada vas PAS NAPADNE? Ovi jednostavni saveti mogu vam spasiti ŽIVOT

K.Ć. Vesti 24.07.2022 14:40 1

Dvogodišnjeg dečaka pre nekoliko dana izujedao je pas lutalica u čačanskom naselju Ljubić. Dete je hospitalizovano zbog teških povreda u predelu glave, a ovo su saveti na koji način bi trebalo odreagovati u sličnim situacijama

Šta učiniti kada vas PAS NAPADNE? Ovi jednostavni saveti mogu vam spasiti ŽIVOT

Shutterstock

Ugriz psa je stresan događaj koji može dovesti do razvoja cinofobije ili straha od pasa . Osim toga, to može dovesti do opasnih zdravstvenih komplikacija - uključujući sepsu i besnilo. Kako se ponašati u slučaju napada psa i šta učiniti kako bi se izbegla slična situacija u budućnosti?

Kako smanjiti rizik od napada pasa?

Ako je pas iza ograde ili na povodcu, napad i samim tim bolan ugriz psa mogu se vrlo lako izbeći - samo držanjem podalje distance od psa.

Ni pod kojim uslovima ne smete prilaziti, maziti psa ili njegovo štene bez izričite saglasnosti vlasnika.

Nažalost, ponekad čak ni ovaj pristanak ne garantuje da pas neće ugristi.

Stoga, pre fizičkog kontakta sa psom, posmatrajte ga. Kako se ponaša? Da li je njegov stav opušten? Da li pokazuje znakove stresa, anksioznosti? Upamtite da sama činjenica da pas ne reži, ne laje i ne izlaže zube još nije poziv na interakciju!

Šta učiniti ako sretnete agresivnog psa?

Šta ako sretnete psa bez vlasnika koji reži i sprema se za napad, a nemate gde da pobegnete? Evo kako da postupite:

  • Lako je reći, ali ... pre svega, ostanite mirni. Svaki vrisak, nasilno mahanje rukom i brzo trčanje (besmisleno, jer će vas pas ionako sustići, ako to zaista želi!) Samo će dodatno stresirati psa i ubrzati napad.
  • Ne gledajte psa u oči (već kontrolišite situaciju krišom),
  • Ne pravite nagle pokrete - pokušajte da se ne pomerate,
  • Stanite bočno prema psu,
  • Pažljivo stavite ruke iza potiljka tako da pokrije vaše lice - ako ne izbegnete napad, zaštitićete osetljive delove tela. 

Šta ako vidite da je pas nekoga ujeo?

Ako pas ima priliku da pobegne, a vi ste svedok napada na nekoga, da biste zaustavili agresiju, možete napraviti iznenadan, glasan zvuk (npr. pištaljka, snažan udarac metalnim predmetom) ili - ako nema takva opcija - npr. nabacite na psa jaknu ili kaput. ćebe - sve što vam je pri ruci i na trenutak će te zbuniti psa.

Međutim, psu treba ostaviti prostora da pobegme, u protivnom može napasti još žešće kada se oseća ugroženim.

Na kraju, zapamtite da bez obzira koju radnju preduzimate, ona mora biti kontrolisana, brza i odlučna. Trenutak oklevanja može se bolno završiti ...

Kako se ponašati nakon ujeda psa?

Iako će to sigurno biti teško, trebali biste ostati što smireniji i odmah se pozabaviti eventualnim povredama. Šta ovo znači u praksi?

Čak i ako je rana samo površinska, mora se temeljito očistiti . U slučaju povreda ugriza, lako je razviti ozbiljnu infekciju, jer se mnoge vrste bakterija, gljivica i virusa mogu naći u ustima psa.

Grebanje kandžama može biti jednako opasno, jer se na šapama psa nalaze i mnogi mikroorganizmi koji mogu ugroziti zdravlje kada uđu u telo kroz ranu.

Ono što je izuzetno važno, ako rana nije velika i krvarenje nije jako (nema sumnje na oštećenje arterije), vredi ... dozvoliti trenutni odliv krvi ! To je jednostavan postupak koji će očistiti ranu od oštećenih tkiva, pseće pljuvačke i drugih ostataka.

Međutim, ako je rana velika, krv je jarko crvena i krvarenje je jako, koristite oblogu pod pritiskom.

U slučaju lakših povreda, nakon privremenog samočišćenja, rana se mora isprati s puno čiste vode . Ako su na mestu događaja dezinfekciona sredstva, takođe ih treba koristiti.

Na kraju se mora staviti sterilni zavoj.

Medicinska nega nakon ujeda psa?

U slučaju ujeda, čak i ako se radi o blagom ujedu psa, bez šale!

Nakon pravilnog početnog tretmana tretiranje rane, vredi otići kod lekara ili (posebno u slučaju teškog ugriza) otići u Hitnu (Hitnu medicinsku pomoć bolnice) ili pozvati tim hitne medicinske pomoći.

Nakon detaljnog intervjua (uključujući prisustvo besnila u određenom području i samog psa - bilo da se radi o vlasničkom psu, strancu, beskućniku, vakcinisanom ili ne, sa simptomima itd.), Lekar može da da odgovarajuće antibiotike, vakcinaciju protiv tetanusa ili / i davanje seruma i vakcinacija protiv besnila.

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
Zoki
24.07.2022 15:32

Sve sto treba je uvek sa sobom nositi skakavac ili neki drugi oblik noza i nabadati dok se moze