Nakon što ovo pročitate BANANE više nikada nećete gledati istim očima

Lana Vidović Vesti 09.11.2021 11:05 0

Sećate li se crtića o dečaku Bananamenu, koji kada pojede bananu postaje super-heroj? Ovo nije slučajnost, jer je ovo voće zaista moćno

Nakon što ovo pročitate BANANE više nikada nećete gledati istim očima

unsplash.com

Banane sadrže tri vreste šećera: fruktozu, saharozu i glukozu, ali i vlakna, a upravo ova kombinacija čini da osećaj sitosti dugo traje.

Istraživanja su pokazala da su samo dve banane dnevno dovoljne za 90-minutni trening. Ipak, energija nije jedina dobrobit ovog čudesnog voća.

DEPRESIJA

Sudeći prema rezultatima nedavnog istraživanja sprovedenog među osobama koje pate od nekog oblika depresije, banana se može koristiti i kao lek. Za ovo je zaslužan protein triptofan, koji telo pretvara u serotonin poznatiji kao hormon sreće i zadovoljstva. Sledeći put kada vas bude mučio PMS, zaboravite na pilule protiv bolova, već radije pojedite ovo fantastično voće.

ANEMIJA

Kako imaju pregršt gvožđa, banane utiču na stvaranje hemoglobina u krvi i tako pomažu kod anemije.

KRVNI PRITISAK

Ovo južno voće je izvrsno jer sadrži vrlo malo soli, ali dosta kalijuma koji je važan za regulisanje krvnog pritiska. Ako ga redovno konzumirate umanjićete šanse i za moždani udar.

MOZAK

Tako je, banane utiču na rad mozga, a jedno istraživanje je pokazalo da učenici koji ujutru jednu banane imaju bolju koncentraciju tokom dana.

MAMURLUK

Imali ste burnu noć? Bez brige, jedan ekspresni milk-šejk od banane oslobodiće vas glavobolje dok kažete keks. Ukoliko dodate i jednu kašičicu bagremovog meda, umirićete želudac, ali i nadoknaditi šećer.

JUTARNJE MUČNINE

Umanjićete ih, a možda i potpuno eliminisati ukoliko užinate ovo slasno voće.

UJED KOMARACA

Kako bi smirili otok od ujeda komarca ili sličnog insekta, na iritirano mesto utrljajte unutrašnju koru od banane.

NERVI

Banane obiluju vitaminom B koji pomaže da se smiri nervni sistem. Ukoliko radite stresan posao, odlučite se da upravo ovo voće pojedete za užinu.

CREVA

Ovo posve čudotvorno voće se zbog svog mekog sastava koristi i kao dijetalna hrana protiv crevnih bolesti.

REGULIŠE TEMPERATURU

Trudnice na Tajlandu redovno konzumiraju banane kako bi bebama bilo “dovoljno hladno kad se rode”.

U poređenju sa jabukama, banane sadrže četiri puta više proteina, dva puta više ugljenih hidrata, tri puta više fosfora, pet puta više vitamina A i gvožđa.

Možda bi, sada kada sve ovo znamo trebalo promeniti narodnu poslovicu i reći da: Jedna BANANA na dan, tera doktora iz kuće van.

 

Komentari (0)
Loading