Sanjali ste kako vam SVI zubi ISPADAJU: Evo šta to zapravo znači

K.Ć. Vesti 31.07.2022 23:00 1

Sanjate li snove koji se ponavljaju? Da li ste iskustvom mogli da zaključite šta oni znače? Da li i vama ispadaju zubi u snovima?

Sanjali ste kako vam SVI zubi ISPADAJU: Evo šta to zapravo znači

Shutterstock

Da li često sanjate kako Vam zubi ispadaju? Ako je tako, možda ste se baš i zapitali šta to može značiti. Koliko god fascinantni snovi umeju biti, nemaju uvek tako očigledno značenje.

Dok neki neurofiziolozi kažu da oni ne znače baš ništa, mnogi psiholozi i iznenađujući broj ljudi izgleda veruju da snovi ukazuju na naše želje i težnje koje su duboko pohranjene unutar naše podsvesti i da takođe predstavljaju i odraz našeg mentalnog i/ili fizičkog stanja.

Šta god da je istina, neki snovi koji se ponavljaju, kao što su oni u kojima nam ispadaju zubi, nas umeju ostaviti sa pitanjima. Evo i nekih uobičajenih značenja koja se kriju iza baš ovakvog sna.

STRAH OD TOGA DA STARITE

Prema J.M. Schnecku, snovi sa gubitkom zuba simbolizuju strah od starenja. Kako bivamo stariji, više nas pogađa stres u vezi sa stvarima na koje obično ne obraćamo mnogo pažnje dok smo mladi. Umemo čak da se osećamo i kao da nam vreme ističe. Ova osećanja postaju sve snažnija kako se bližimo našem rođendanu. Takođe, ne postoji ni neki način da se zaustavi proces starenja, što nam i oduzima kontrolu nad situacijom. Stoga se gubitak zuba dovodi u vezi sa starenjem, pa je često i deo naših snova kada nas brine to što smo sve stariji.

NESIGURNOSTI VEZANE ZA IZGLED

Svi vole lep osmeh i on je toliko usko vezan za nečiju privlačnost da svi žudimo za tim savršenim skupom zuba. I zato ponekad sanjamo o zubima koji nam ispadaju ili se kvare. To može značiti i da se suočavate sa nekim nesigurnostima vezanim za sopstveni izgled. Osmeh je takođe vitalan instrument i u igrama zavođenja, te zato gubitak zuba u snu može isto tako simbolizovati strah od odbijanja, naročito po pitanju romantičnih poduhvata.

KOMPLEKS INFERIORNOSTI ILI GUBITAK SAMOPOUZDANJA

Ukoliko Vam manjka samopouzdanja ili se borite sa kompleksom inferiornosti, velike su šanse da se te emocije preliju i na snove na neki način. Psiholog i guru za snove dr Ian Wallace, tvrdi da sanjanje snova u kojima nam ispadaju zube može simbolično predstavljati naš nedostatak samopouzdanja. U tom slučaju, Vaši zubi mogu simbolizovati koliko moćno ili samopouzdano se osećate iznutra. Ako neka situacija iz stvarnog života uzrokuje da izgubite samopouzdanje, moguće je da ćete sanjati kako Vam ispadaju zubi.

BRINETE SE ZA SVOJE ZDRAVLJE

Koliko vodimo računa o sebi će direktno uticati na naše zdravlje i tako i kvalitet naših zuba. Ukoliko ste u poslednje vreme zanemarivali rutinsku negu, na primer, ako se ne hranite ispravno ili ne vežbate dovoljno, vrlo je velika verovatnoća da ćete biti zabrinuti glede negativnih uticaja toga na Vaše sveukupno zdravlje. Sa druge strane, i loš način života takođe može poremetiti Vaš san. Kombinacija neadekvatnog spavanja i brige za zdravlje može voditi uznemirujućim snovima, kao što je san u kom ispadaju zubi.

BRINE VAS ŠTO STE REKLI PREVIŠE ILI PREMALO ILI STE PAK IZGOVORILI POGREŠNU STVAR

Prema savetniku i hipnoterapeutu, Susan Leigh, snovi sa ispadanjem zuba mogu značiti i da Vas brine nešto pogrešno ili sramotno. Ako vidite kako Vam se zubi raspadaju, to može simbolizovati loše govore. To se obično javlja pošto imate neku raspravu i pošto steknete osećaj kao da tokom nje niste uspeli da prenesete svoju poruku drugoj strani. Ukoliko vidite svoje zube kako ispadaju jedan po jedan, to znači da biste voleli da možete da se suzdržite od toga da kažete previše ili da nekako vratite reči u svoja usta. Na taj način, snovi vezani za zube su česti u situacijama u kojima se bojite da ste rekli previše ili premalo ili pak sasvim pogrešnu stvar.

GUBITAK I DRUGE, RADIKALNIJE ŽIVOTNE PROMENE

Zubi često simbolično predstavljaju i naše putovanje odrastanja. Rađamo se bez njih i zatim dobijamo mlečne zube, koji će ispasti kada porastemo i dobiti zube odraslih. Na taj način ispadanje zuba predstavlja simbolizam velikih tranzicija. Prema Susan Leigh, sanjati san u kom zubi ispadaju je česta pojava kada se čeka neka veća životna promena. Možda se selite u drugi grad ili se venčavate, takvi tranzitorni periodi mogu pobuditi ovakve snove.

Ovakvi snovi takođe simbolizuju i gubitak. Na primer, ako vidite kako Vam prednja dva zuba ispadaju, to može predstavljati gubitak nevinosti. To takođe može značiti i da žudite da se vratite svom detinjstvu ili da nešto toliko žarko želite da ste za to voljni da date ta dva zuba. Sa druge strane, san o gubitku kutnjaka može predstavljati neku vrstu ulaska u zrelost ili pak gubitak mudrosti.

ŽELJA DA IMATE DETE

Kada pričamo o skrivenim značenjima snova, ne možemo ignorisati Frojdove interpretacije ponavljanih sanjanja. Prema osnivaču psihoanalize, ponavljani snovi u vezi sa zubima koji ispadaju predstavljaju indiciju ženine želje da ima decu. On je takođe sugerisao i da se snovi vezani za zube mogu javiti i kao rezultat realnih dentalnih problema. Kada iskusite stimuluse uzrokovane zubima tokom sna, vrlo je verovatno da ćete isto to iskusiti i u svojim snovima.

NOSITE SE SA STRESOM, BESOM, ANKSIOZNOŠĆU I DRUGIM NEGATIVNIM EMOCIJAMA U STVARNOM ŽIVOTU

Prema Coolidgeu i Brackenu, snovi u vezi sa zubima mogu biti i direktno povezani i pod uticajem psihopatologije. To znači da Vaše mentalno stanje može uticati na vrstu snova koje imate. Snovi sa temom ispadanja zuba se mogu javiti ukoliko prolazite kroz veliki stres u svom životu. Sa druge strane, ukoliko se sukobljavate sa negativnim emocijama kao što su bes i anksioznost, vrlo je moguće da tokom spavanja stružete zubima. To može voditi i dentalnim stimulusima, koji će se manifestovati i kao snovi o ispadanju zuba.

ZNACI SEKSUALNE REPRESIJE

Ovo je još jedna od Frojdovih interpretacija snova sa zubima u kojima oni ispadaju, ali ona se odnosi samo na muški pol. Prema njemu, povratni snovi sa ovom tematikom mogu biti i znak seksualne represije u samom budnom životu. Ukoliko muškarac ima ovaj san, to može značiti da se plaši kastracije ili da proživljava anksioznost vezanu za seksualne interakcije sa svojom partnerkom.

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
Ana
01.08.2022 13:57

I dobro, šta znači? Pobrojaste gomilu toga, a odgovora nema.