Sve vreme smo JASTUKE pogrešno ČISTILI: Ovo je jedini pravi način, treba vam samo USISIVAČ i jedna krpa

Vesti 03.08.2022 13:35 1

Da li perete dovoljno često jastuke?

jastuk

Shutterstock

Mirror je nedavno podelio tačno koliko dugo treba da prođe između pranja jastuka, ali proces može da bude mučan jer često znači da mašinu za pranje veša koristite za samo jedan ili dva jastuka, posebno kada su preveliki da stane u bubanj.

Guru za čišćenje Sara Dempsei iz My Job Quote  kaže da je najvažnije da kada perete jastuk proverite da li je sve sa njega skinuto, što možete učiniti jednostavnim protresanjem - ili, ako želite dublje čišćenje, korišćenjem usisivača.

„Ako treba da očistite jastuk, najbolje što  je da počnete ottresanjem svih ostataka i prašine. Ako nije dovoljno da uklonite svu prašinu, trebalo bi da koristite preko jastuka kako biste sve skinuli s njega“, objasnila je. Alternativno, možete i samo staviti jastuk na štrik za sušenje i pustiti da vetar očisti prašinu i ostatke. Nakon toga, možete preći na čišćenje za koje Sara kaže da treba da bude vlažan krpu i blagi deterdžent, što će ubiti sve klice s tkanine.

"Kada se jastuk očisti. od prašine, možete preći na njegovo pranje vlažnom krpom s malo blagog deterdženta. Ako su prisutne tvrdokorne mrlje, možda ćete morati da ribate, ali ne prejako jer možete oštetiti jastuk. Kad ste ga oprali, jastuk bi trebalo ostaviti negde na otvorenom, da se osuši na vazduhu”, objasnila je. Sara koja takođe napominje i da je važno biti strpljiv i pričekati dok se jastuk potpuno ne osuši pre nego što ga ponovo prekrijete i stavite na krevet jer ne želite da se vlaga zadržava u jastuku što bi moglo da izazove razvoj novih bakterija.

Nakon što je opran i osušen, treba sprečiti da se jastuk ponovo zaprlja, a da to biste mogli da učinite pomoću štitnika za jastuk koji se stavlja pre jastučnice pa su dva sloja tkanine između lica i jastuka. Ako mrlje ipak prodru kroz te slojeve do jastuka, treba ih što je pre moguće tretirati.

BONUS VIDEO


 

 


 

Komentari (1)
Loading
zora
03.08.2022 14:43

Licno jastuke operem u masini, zatim ih osusim u masini za susenje i budu naduveni kao da su tek kupljeni. U vodu za pranje dodam dezanfektant.