Nutricionistkinja razbila zablude o poslednjem obroku: Ovu GREŠKU sa večerom svi prave i zbog toga i ne MRŠAVE

K.Ć. Vesti 03.08.2022 21:30 0

Neprestano slušamo kako uveče ne treba jesti, a evo da li je to istina

dijeta

FreePik

Svi znaju za pravilo da posle 18h ne bi trebalo da jedu ukoliko žele da smršaju. Ali da li ovo pravilo zaista funkcioniše? I da li važi za svakoga?

Ako se ne pridržavate principa autofagije, a koje podrazumeva da samo osam sati u toku dana možete da jedete, a 16 da se uzdržavate od hrane, koje je to optimalno vreme za poslednji obrok?

"Svaka osoba ima svoj individualni raspored. Neko voli da se rano probudi i, shodno tome, legne oko deset uveče. Za druge, naprotiv, dan počinje tek u 12, pa zaspu tek u jedan ili dva ujutru. Zbog toga je potpuno pogrešno ustanoviti ista pravila dijete za sve", kaže ruska nutricionistkinja Ana Ivaškevič, piše Mondo.

Pravilo da se ne jede posle šest sati, nažalost, ni na koji način ne pomaže u gubitku kilograma. Većina nakon nekoliko dana mučenja poklekne, pa tako na kraju dobije još suvišnih kilograma. Zašto se ovo dešava?

"Sve je u pogrešnom pristupu kako treba rasporediti unos kalorija u toku dana. Niko ne uzima u obzir da tako dug vremenski interval - od 18 do 7 ili 8 ujutru sledećeg dana - može da dovede do stvaranja kamenčića u žuči, usled stagnacije rada ovog organa. Dugotrajno lišavanje tela hranljivih sastojaka, minerala i vitamina ima negativne posledice. Umesto da smanjuje masnoće, telo ih taloži što dovodi do još veće gojaznosti", objašnjava dr Ana.

"Oni koji se pridržavaju pravila da ne jedu posle 18h, ako legnu u 21, verovatno neće prekršiti 'post'. Ali najbolje rešenje za sve bi bilo da izbegavaju obroke sat i po do dva pre spavanja."

Šta jesti uveče?

Uveče je najbolje unositi hranu koja podstiče proizvodnju melatonina, hormona koji pomaže da zaspimo.

U hranu koja se preporučuje uveče spadaju: rotkvice, paradajz, celer, krastavac, humus, smeđi pirinač, proklijala zrna, pečena jabuka, jaja, ječam, ćuretina i riba.

Takođe, sat i po do dva pre spavanja možete popiti čašu crnog vina - koje je takođe bogato melatoninom.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading