Koja čorba je najzdravija? Ruski NUTRICIONISTA rešio dilemu, ona podiže imunitet i preporučuje se kod teških bolesti

K.Ć. Vesti 04.08.2022 08:00 0

Ruska nutricionistkinja Julija Kokolkova prednost daje onima od povrća

Koja čorba je najzdravija? Ruski NUTRICIONISTA rešio dilemu, ona podiže imunitet i preporučuje se kod teških bolesti

Shutterstock

Čorbe i supe sa povrćem, mesom ili ribom, koje su bolje? Svi nutricionisti će se složiti da je svako od ovih toplih jela zdravo, naravno ukoliko nije preterano masno, ali koje našem telu obezbeđuje najviše hranljivih materija? Ono što je kod supa i čorbi najvažnije jeste bujon ili temeljac, kako se još zove tečnost u kojoj se sastojci kuvaju...

"Moj savet su supe i čorbe od povrća. Temeljac ovih jela je nutritivno najkorisniji. Dobre su i čorbe od kostiju, ali da bi bile korisne po zdravlje, treba ih dugo kuvati, koristeći posebnu tehnologiju i taj postupak traje otprilike jedan dan. Takođe je važno koje kosti se koriste, od koje životinje su, kako su čuvane i čime su se hranile te životinje... Dakle, ako niste sigurni u kvalitet mesa i kostiju, onda je čorbu od mesa bolje zameniti onom od povrća", smatra Julija.

Nutricionista Andrej Nevski smatra da je takođe vrlo bitno kod supa i čorbi i mesa da li su smrznuti ili sveži, kada je reč o tome koliku zaštitu zdravlju pružaju.

"Najvažnije kod pravljenja bujona je stanje 'proizvoda' od kojeg se pravi. Na primer, meso i riba treba da budu sveži, tako da posle kuvanja u samoj čorbi ne ostanu štetne komponente", istakao je za ruske medije Nevski.

"Sadržaj masti, gustina i jačina supe i čorbe zavisiće od sastojaka od kojih su napravljene. Možete koristiti različite vrste mesa i kostiju: svinjetinu, ćuretinu, piletinu, zečetinu, govedinu, jagnjetinu, ribu... Koliko će biti gusta zavisi od trajanja kuvanja i količine želatinastih supstanci i masti u glavnom sastojku. Što duže čorbu kuvamo, to će biti bogatija i masnija."

A koja je čorba najzdravija?

"Najpopularnija, a mnogi veruju i da je najzdravija, jeste čorba koja se priprema od pilećih kostiju", kaže Nevski.

"Ova čorba je posebno korisna ako ste bolesni ili se oporavljate od bolesti. Hranljiva je i podiže imunitet, poboljšava varenje i generalno opšte stanje organizma. Takođe, vrlo je pogodna za ljude koji su nedavno podvrgnuti operaciji ili one koji imaju neku ozbiljniju bolest. Ova jednostavna čorba pospešuje brzi oporavak, omogućava vam da dobijete snagu i ojačate imuni sistem", zaključio je Nevski.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading