Ovako će JABUKE duže ostati SVEŽE: Ako vam voće brzo TRULI, isprobajte ovu metodu

Vesti 05.08.2022 15:35 0

Jabuke su vrlo popularno voće i često se upotrebljavaju za razna jela i kolače

Ovako će JABUKE duže ostati SVEŽE: Ako vam voće brzo TRULI, isprobajte ovu metodu

Shutterstock

Iako duže ostaju sveže od mnogog drugog voća, takođe bi ih trebalo čuvati posebnom metodom, piše Express.

Većina ljudi jabuke drži u posudi s ostalim voćem, ali pokazalo se da to baš i nije najbolje mesto za njih, naročito ako ne planirate da ih sve pojedete u roku od nekoliko dana. Da biste jabuke održali svežima, najbolje ih je držati u vlažnom i hladnom okruženju.

Fioka frižidera je idealna, i jabuke će tamo trajati oko dve do tri nedelje. Ako nemate mesta u fiokama, možete ih slobodno zamotati i držati ih u podrumu ili garaži. Voće dozreva 6 do 10 puta brže ako je na sobnoj temperaturi,  a idealna temperatura za skladištenje jabuka je između 0 i 3 stepeni Celzijusa.

Stručnjaci tvrde da su jabuke jedan od najčešćih proizvođača etilena, koji ih s vremenom omekšava i daje im onu mekanu i kašastu teksturu, a to može naškoditi i ostalom voću koje stoji uz njih. Iz tog razloga, držanje jabuka na hladnom, a ne na kuhinjskom pultu, može usporiti emisiju etilena.

Što se tiče smeđe boje na jabuci kada se iseče, ne postoji način na koji se to može u potpunosti zaustaviti, budući da nastaje zbog kiseonika u vazduhu, ali postoji nekoliko kućnih trikova za usporavanje procesa; npr. dodavanje malo limuna, sirćeta ili čak vode.

Za najbolju tehniku očuvanja, stručnjaci preporučuju zamrzavanje. Obložite pleh za pečenje papirom za pečenje, i zatim na njega stavite kriške jabuke tako da se ne dodiruju. Zamrzivač mora biti postavljen na najnižu temperaturu jer će se voće tako brže smrznuti i zadržati više svojih nutritivnih vrednosti. Zamrznite ih na nekoliko sati, ili dok se potpuno ne smrznu, a zatim ih uklonite s papira i stavite u posudu ili kesu za zamrzavanje da ih vratite u zamrzivač.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading