Možete da zaboravite na odlazak u SERVIS: Od sada se više NEĆE lomiti EKRANI na pametnim telefonima

Vesti 06.10.2021 11:03 0

Konačno je došao kraj lakom lomljenju ekrana na mobilnom telefonu

Možete da zaboravite na odlazak u SERVIS: Od sada se više NEĆE lomiti EKRANI na pametnim telefonima

pixabay

Naučnici sa Univerziteta MekGil u Montrealu izmislili su stakleni i akrilni kompozitni materijal koji nudi kombinaciju čvrstoće, žilavosti i transparentnosti, prenosi "Daily Mail".

Prema njihovim rečima, novi materijal ima otpornost koja podseca na plastiku, ali se ne raspada prilikom pada. Ideja je da se novo zaštitno staklo upotrebi pri proizvodnji pametnih teleofona čija stakla pucaju prilikom niskog padova ili slabog udaraca.

Naučnike je najviše "inspirisala" struktura školjke mekušca. Ljuske mekušaca sastoje se od oko 95 odsto krede koja je u svom čistom obliku vrlo krhka, ali sedef, koji prekriva unutrašnjost ljuske je vrlosavitljiv i omogućava joj da se odupre udarcima bez loma.

- Sedef ima rigidnost krutog materijala i izdržljivost mekog materijala - kaže Alen Ihrličer sa Univerziteta MekGill, dodajući da je ta struktura 3.000 puta čvršća od samih materijala koji ga čine.

Do sada se kod izrade zaštitnog stakla pametnih mobitela radilo kompromise između visoke snage, čvrstoće i prozirnosti, ističu sa sveučilišta McGill i dodaju da je njihov novi materijal triput jači od normalnog stakla, ali i pet puta otporniji na lomljenje.

Komentari (0)
Loading