Stari RECEPT sa juga Srbije: Spremite BANICU sukanu pitu, ključ je u NAČINU pripreme kako bi ispala savršena

Vesti 09.08.2022 11:45 0

Tradicionalno jelo iz belopalnačkog, pirotskog i staroplaninskog kraja.

Stari RECEPT sa juga Srbije: Spremite BANICU sukanu pitu, ključ je u NAČINU pripreme kako bi ispala savršena

Shutterstock

Banica može biti sa sirom ili nečim drugim po želji. Ključna stvar je kvaliteno brašno i umeće razvijanja kora.

Sastojci:

  • oko 1 kg brašna
  • 1 kašičica soli
  • voda po potrebi
  • ulje
  • 300-500 g tvrdog masnog sira

 

Priprema

Od malo manje od kilograma brašna (oko 900 g tip 400 meko), kašičice soli i hladne vode umesiti meko testo, tek toliko da se ne lepi za prste. Kada se testo umesi, razvuče se malo sa oklagijom, pa premaže uljem i ostavi da odstoji oko 20 minuta.

Sto prekriti čistim pamučnim stoljnjakom. Razvući polako prstima, malo po malo u krug, sve dok možete razvlačiti, da se dobije tanka velika kora. Ako se negde pocepa, nije važno, jer se to posle urola.

Ono što ostane od testa na krajevima iseći nožem ili iskidati, tako da ostane samo tanki deo kore. Od krajeva opet napravite pogaču, ostavite da odstoji pa razvučite.

Razvučeno testo malo poprskati uljem. Izmrvite sir na koru, možete dodati i baren iseckan spanać, ako volite zeljanicu.

U nadev možete dodati kašiku istopljene masti. Urolati uz pomoć stoljnjaka, polako podižite jednu stranu stoljnjaka, dok se kora ne urola.

Podmazati tepsiju uljem i uvijati u krug kao pužić pažljivo, jednu, pa drugu koru. Prekriti krpom, ostaviti da odstoji 20 minuta.

Rernu zagrejati na 200 stepeni, stavite pitu i smanjite na 180 stepeni, pecite oko 40 minuta, da fino porumeni, po potrebi pri kraju pečenja stavite foliju. Uz vurdu i domaći ajvar, prijatno!

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading