DOBRO JE ZNATI Zašto ne trebate VRELI TIGANJ da ispirate HLADNOM VODOM!

K.Ć. Vesti 17.05.2022 17:00 0

Ako želite da vam tiganj služi godinama, čuvajte se ove greške. Stručnjaci se slažu da vruću posudu ne smete preliti hladnom vodom. Pre nego što počnete da ga perete, sačekajte da se sam ohladi. U suprotnom, možemo ga brzo oštetiti

DOBRO JE ZNATI Zašto ne trebate VRELI TIGANJ da ispirate HLADNOM VODOM!

unsplash/Nathan Dumlao

Tiganj se najčešće koristi za prženje na ulju. Koristi se na visokim temperaturama. Mnogi ljudi instinktivno odmah nakon prženja svoj tiganj stave pod hladnu vodu. Ovo je greška.

Na ovaj način želimo sebi da olakšamo pranje, ali zapravo doprinosimo samo njegovoj šteti. Ovo ne bi trebalo da se radi.

Brza promena temperature, kada prelikete tiganj hladnom vodom, izaziva termički udar i dovodi do postepenog uništavanja. Nije važno od kog materijala je vaša posuda napravljena. Ovo se odnosi i na liveno gvožđe, nerđajući čelik i na teflon. Vruće posude se ne smeju brzo hladiti hladnom vodom. Površina posude može se iskriviti i početi da puca. Dno će postati neravno i tiganj će se okretati na ploči za kuvanje umesto da leži ravno. Kao rezultat toga, vaša hrana se neće zagrejati ili ispržiti ravnomerno. 

Metali se pri zagrevanju prirodno blago šire, a zatim se postepeno vraćaju u prvobitni oblik. Ne treba ometati brzo hlađenje posuđa. 

Stručnjaci savetuju da sačekate desetak minuta da posuda dostigne sobnu temperaturu .

A ti, stavljaš li vreli tiganj pod mlaz hladne vode? Obavezno nam pišite u komentarima.

Komentari (0)
Loading