Pitate se kako BRZINSKI da uštedite NOVAC: Stručnjaci kažu da OVE STVARI nikako ne smete da radite pre odlaska u KUPOVINU

Vesti 13.08.2022 21:00 0

Male promene u ponašanju mogu da nam osiguraju pozamašnu svotu novca svakog meseca

pare

Shutterstock

Postoji mnogo načina na koje možemo da uštedimo dodatni novac, a da toga nismo ni svesni. Samo mala promena navika može da nam uštedi znatnu količinu novca svakog meseca. Dovoljno je da se odreknemo jedne kafe dnevno, na primer, ili da ne kupujemo vodu svaki dan već da koristimo staklenu flašu koju možemo da dopunimo.

Ovih nekoliko trikova će vam uštedeti nešto novca, a neki od njih će vam sačuvati zdravlje, prenosi Net.hr.

Kava pre šopinga

Studije su dokazale da kofein ima velik uticaj na ljudsku potrošnju. Istraživanjem se potvrdilo da su osobe koje su popile kafu pre odlaska u šoping potrošile 50% više novca i kupile 30% više stvari od onih koji nisu ništa konzumirali. Razlog tome je dopamin, hormon sreće koji se oslobađa u većim količinama nakon ispijanja kafe, a koji nas tera da kupujemo i trošimo više nego što je potrebno.

Kupovina namirnica posle večere

Kupovina tokom gladi može da bude loša ideja, jer u tom trenutku sve deluje primamljivo i kupujemo stvari koje nam nisu potrebne. Najbolje je otići u kupovinu odmah nakon jela. Tada će racionalna odluka biti lakša i neće biti nepotrebno potrošenog novca.

Plaćanje gotovinom

Sa psihološke strane, puno je lakše plaćati karticom jer tada nemamo vizualizaciju novca koji smo potrošili i nemamo osećaj trošenja novca kao kod fizičke razmene novčanica. Plaćanje novčanicama omogućava nam da bolje shvatimo vrednost novca i prilikom trošenja veće svote stvara se blagi osećaj anksioznosti koji nas sprečava da potrošimo previše.

Komentari (0)
Loading