Svi IZBEGAVAMO konzerviranu HRANU i mislimo da je SMRT za organizam: Nutricionista kaže da to ne mora da bude SLUČAJ, evo koja HRANA u konzervi je NAJZDRAVIJA

Vesti 16.08.2022 09:45 0

Sardine u konzervi obično imaju manje žive od mnogih drugih ribljih konzervi i odličan su izbor kada sveže nije dostupno, kaže nutricionista.

Svi IZBEGAVAMO konzerviranu HRANU i mislimo da je SMRT za organizam: Nutricionista kaže da to ne mora da bude SLUČAJ, evo koja HRANA u konzervi je NAJZDRAVIJA

Shutterstock

Konzerviranjem se hrana ostaje sveža i jestiva, posebno hrana koja je sklona razvoju različitih patogena, a u procesu konzerviranja hrana prolazi kroz proces sterilizacije. „Nažalost, rezultat je značajan gubitak hranljivih materija, ali kada se voće ili povrće jednom konzervira, tako može ostati godinama, bezbedno od opasnih mikroorganizama“, objašnjava nutricionista dr Džes Kording i otkriva koja je, prema rečima stručnjaka, najzdravija konzervirana hrana.

To su svakako, kaže, sardine ili sardine u konzervi, ali i druge konzerve ribe koje su pristupačan izvor proteina, ali i održive i ne zahtevaju dugu pripremu ili kuvanje. Dodavanje konzervirane ribe vašoj ishrani ima brojne zdravstvene prednosti. „Sardine u konzervi imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morskih plodova, posebno ako sveže nisu dostupne“, rekao je Kording.

Uz njih, dodaje ona, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i antiinflamatornih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje obezbeđuje mononezasićene masti zdrave za srce, objašnjava ona.

Kako jesti sardine

Zdravstvene smernice preporučuju dve do tri porcije ribe sa niskim sadržajem žive nedeljno, a Kording preporučuje mešanje sa testeninom, sirom ili krekerima za užinu. - Ja lično volim da ih izgnječim viljuškom i jednostavno stavim u salatu - rekao je Kording za Mind Body Green, a postoji bezbroj drugih načina da se sardine iz konzerve ugrade u ishranu. 

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading