Domaći DŽEM od SMOKAVA pravo iz bakine riznice: Tajna OVE ukusne mazalice je u jednom sastojku

Vesti 17.08.2022 12:20 0

Recept za domaći džem od smokava

Domaći DŽEM od SMOKAVA pravo iz bakine riznice: Tajna OVE ukusne mazalice je u jednom sastojku

Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg zrelih smokava
  • 200-250 g šećera zavisno od zrelosti smokava
  • 2 vanilina šećera obična ili bourbon
  • 1 limun
  • 1 kašičica ruma
  • 1/2 žličice mlevenog cimeta
  • po želji malo mlevenog klinčića, seckani orasi ili bademi

 

Priprema

Smokve koristite što zrelije kada počnu da pucaju, jer im je koža tada veoma tanka i ne treba je guliti. Budite oprezni sa prezrelim smokvama jer mogu biti kisele. Operite ih, očistite od peteljki i ogulite samo eventualno tvrdi deo kore, ostalo ostavite. Isecite na četvrtine i stavite u širu posudu sa debljim dnom. Operite limun i ogulite žuti deo kore bez belog sloja. Ostavi po strani. Oguljeni limun prepolovite i iscedite sok. U činiju sa smokvama dodajte šećer i limunov sok, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se marinira 1 sat na sobnoj temperaturi. Ako će duže da stoji, čuvajte ga u frižideru.

Skuvajte marinirane smokve sa limunovom koricom. Kada provru, smanjite vatru i kuvajte oko 30 minuta. Mešajte svakih 4-5 minuta da se smokve ne zalepe za dno tepsije i skinu penu ako se pojavi na površini. Kako smokve pucaju, posebno kada se zgusnu, na posudu možete staviti meki papir, ne mastan (poklopac nije) koji će upijati kapi džema. Samo naslonite papir, nemojte ga savijati oko ivice tiganja, ostavite prostor da para slobodno izlazi iz tiganja. Ovo ne dolazi u obzir ako je u pitanju plinski šporet.

Posle pola sata kuvanja skinite limunovu koru, a smokve iseckajte, kore ako nisu kuvane. Ako su smokve bile jako zrele, a opne mekane, sameljite ih gnječicom za krompir, a ako su tvrđe, koristite štapni mikser. U izgnječene smokve dodajte vanilin šećer, rum i malo mlevenog cimeta. Kuvajte još 15 minuta. Džem je gotov kada ga provučemo drvenom kašikom i iza njega ostane trag, odnosno vidljivo je dno posude.

Čiste tegle i poklopce kuvane u vodi 10 minuta sterilisati u rerni zagrejanoj na 150°C da budu gotove kada je džem gotov. Vrući džem stavite u vruće tegle oko 1 cm ispod ivice tegle. Uverite se da je ivica čista, inače se poklopac neće dobro zatvoriti. Odmah zavrnite poklopac, najbolje novi i okrenite tegle naopako. Ostavite da tako stoji 5-10 minuta, a zatim se vratite u normalan položaj. Stavite u ugašenu rernu da se ohladi ili zamotajte ćebetom i ostavite da se postepeno hladi na sobnoj temperaturi. Prilikom hlađenja stvoriće se vakuum. Nakon što se tegle ohlade, proverite da li je vakuum uspeo: pritisnite sredinu poklopca i ako ne čujete klasično „klik-klak“, vakuum se desio.

Napomena

Boja džema zavisiće od boje i zrelosti smokava. Ukus će zavisiti od vrste smokve; tamne smokve imaju nešto jači ukus od belih, pa će džem imati intenzivniju aromu. Ako se kuva veća količina smokava, vreme kuvanja je duže. U svakom slučaju, džem je gotov kada kašikom prođemo po dnu posude i iza nje se vidi dno. Smokve se mogu samleti u mašini za mlevenje mesa, zajedno sa celim limunom prethodno očišćenim od koštica i isečenim na kockice i staviti da se kuva. Na svaki sledeći kilogram smokava dodajte pola limuna, a ne ceo. U smokve se po želji mogu dodati mleveni karanfilić i seckani orasi ili bademi poslednjih 15 minuta.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading