Banatski MILIBROT (RECEPT): Slatki MLEČNI hleb, vazdušast, a ako dodate ovaj sastojak, danima će biti SVEŽ i MEKAN

K.Ć. Vesti 25.08.2022 12:35 0

Milibrot je slatki hleb čiji recept su kod nas prema priči Nemci doneli u Banat

Banatski MILIBROT (RECEPT): Slatki MLEČNI hleb, vazdušast, a ako dodate ovaj sastojak, danima će biti SVEŽ i MEKAN

Shutterstock

Sastojci:

  • 800 g brašna
  • 40 g svežeg kvasca
  • 200 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 4 kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica sirćeta
  • 3 jajeta
  • 50 g mlevenih oraha

Priprema:

U zagrejano mleko dodajte jednu kašiku šećera i kvasac, pa ostavite da se aktivira. U veću posudu stavite brašno, preostali šećer, so, ulje, cela jaja i kašiku sirćeta. Snažno mešajte varjačom da dobijete glatko testo, ali vodite računa da ne bude previše tvrdo. Pokrijte krpom i ostavite da naraste. Nakon toga ponovo ga premesite, ali ga nemojte vaditi iz činije, pa ponovo ostavite da još jednom nadođe. Kada je naraslo izvadite ga i podelite na tri jufke. Svaku od njih dlanovima oblikujte u štapić, pa ih upletite u pletenicu. Prebacite na pleh obložen pek papirom, premažite žumancetom i pospite orasima, pa pecite na 200 C oko 15-ak minuta.  

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading