Zadesio vas je iznenadni PLJUSAK? Spasite natopljenu OBUĆU na vreme, upotreba FENA je ZABRANJENA!

Vesti 01.09.2022 12:05 0

Ove savete vredu znati i premeniti ih u kišnim danima koji dolaze

Patike

Shutterstock

Kada su letnji dani u pitanju, često nas izenada zadesi veliki pljusak i tom prilikom često natopimo omiljenu obuću. 

Koliko god da pazimo često ćemo stići potpuno mokrih stopala i naizgled uništene obuće. Srećom, postoji nekoliko caka koje vam mogu pomoći da patike i cipele izgledaju kao nove.

Prvi korak: Uklonite tečnost i višak vlage

Ukoliko vam je obuća puna vode, prva stvar koju uradite kad dođete kući jeste da se pozabavite njom kako biste joj produžili "život". 

Dobro je očistite i spolja i iznutra, a obavezno uklonite svu prljavštinu, blago, trunčice, pesak, sve što ne treba da se nalazi u i na obući. Ako ne požurite, nečistoća će se osušiti, a onda će biti još teže ukloniti je.

Drugi korak: Skinite pertle

​​​​​Pertle na kožnim cipelama obično su pamučne ili napravljene od nekog drugog prirodnog vlakna. Ako ih skinete, omogućićete obući da se brže osuši umesto da zadržava vlažnost oko i ispod pertli.

Patike

pixabay

 

Treći korak: Izvadite uložak

Ako vam je obuća natopljena, verovatno se velika količina tečnosti zadržala između uloška i dna obuće. Zato obavezno izvadite uložak da bi se cipela pravilno provetrila, a ako to uradite kada vaša obuća ponovo bude čista iz nje se neće širiti neprijatan miris, niti će da se iskrivi.

Nakon što izvadite uložak, obrišite unutrašnjost cipela mekanom i suvom krpom ili ubrusom.

Peti korak: Napunite obuću izgužvanim novinama

Ovo je sjajan i jednostavan trik koji ne košta ništa: iskoristite stare novine kao sredstvo za upijanje viška vlage!

Ukoliko primetite da su natopljene, zamenite već iskorišćene novine drugima, a obavezno ih stavite na suvo i hladno mesto.

Ono što je bitno napomenuti jeste da nikako ne koristite veštački izvor toplog vazduha za sušenje, poput fena, grejalica i sl, jer će tako doći do oštećenja obuće.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading