Kako da otpušite ZAČEPLJENE CEVI: Napravite prirodno sredstvo kojim ćete očistiti sve slivnike!

Naj žena Vesti 10.10.2021 22:02 0

U savremenom domu cevi su poput vena u našem telu: kada dođe do začepljenja, vodovodni sistemi prestaju da rade. Začepljena odvodna cev ili cev za vodu ne zahtevaju uvek intervenciju stručnjaka. Često je možete sami odčepiti. Motivacija za efikasno delovanje je nemogućnost ispiranja vode i neprijatan miris

Sudopera

Shutterstock

Lakše je sprečiti začepljenje nego očistiti začepljenu cev

Postoje znakovi da se nešto događa sa našim kanalizacionim cevima. Na primer, teško je zamisliti današnji dom bez mašine za pranje veša i mašine za pranje sudova. Obe mašine imaju jednu zajedničku stvar: u velikoj meri se oslanjaju na efikasno odvodnjavanje vode. Ako voda iznenada stagnira u mašini za pranje sudova ili se prekine program u mašini za pranje veša, uređaj može da se pokvari. Ako je cev negde začepljena, prljava voda naravno ne može oticati.

Međutim, nesreća retko dolazi sama. Kada je vodovodna cev začepljena, često se stvaraju neprijatni mirisi. Znak upozorenja koji ne ostavlja iluzije je nedostatak odvoda vode iz umivaonika. U ovom slučaju, čelične ili plastične cevi su već blokirane na takav način da nema odvoda i potrebno ih je otpušiti što je brže moguće.

Prvi uslov za pravilno funkcionisanje domaće kanalizacije je njegovo pravilno održavanje. Određeni prečnici cevi i tehnički nagibi su važni. Plastične cevi imaju mnoge prednosti, uključujući i vrlo glatku unutrašnjost, što olakšava protok i sprečava stvaranje naslaga; takođe su otporni na hemikalije.

Čak i najbolja izrada kanalizacije neće vam pomoći ako bacate:

  • čvrsti otpad kao što su krpe, kosti i vata;
  • ostaci hrane, posebno masni;
  • pesak i šut

Najjednostavnije rešenje koje može sprečiti nastanak začepljenja u cevi je sito u sudoperi. Sprečava sve manje i veće čestice da uđu u cevovod. Možete se osloboditi masti i naslaga (npr. pomoću sapuna). Umesto da se posle nekog vremena pitate kako otpušite cevi ili kako očistiti toalet, samo jednom nedeljno sipajte kuvano sirće ili nekoliko litara ključale vode.

Začepljene cevi u kuhinji i kupatilu

Pranje posuđa i pripremanje jela u kuhinji omogućiće čvrstim česticama različitih veličina da uđu u odvodnu cev. Ostaci masti i hrane mogu vrlo brzo da začepe cev, posebno ako je njen prečnik mali i padovi su premali. Začepljivanje cijevi je češće u slučaju dvostrukih sudopera.

U kupatilu su odvodi iz kade ili tuša često mesto začepljenja. Obično je uzrokovana skupljenom kosom. Sapun, pasta za zube i kosa često blokiraju cevi ispod lavaboa.

Domaći načini uklanjanja začepljenja u kanalizacionim cevima

Povremeno možete koristiti kućne lekove za čišćenje začepljene odvodne cevi. Ovo uključuje sirće i sodu. Sirće je potrebno skuvati i sipati u odvod. Nakon što sačekate oko pola sata, možete pokušati da sipate vodu. Umesto sirćeta, možete sipati ključalu vodu uz dodatak kuhinjske soli.

Soda bikarbona može pomoći pri većoj gužvi. Napravite mešavinu sode i sirćeta (3 dela sirćeta i 1 deo sode) i sipajte je u odvod. Posle pola sata isperite cev sa nekoliko litara ključale vode. Moguća je i druga kombinacija: prvo sipajte sodu bikarbonu u odvod, a zatim je prelijte vrelim sirćetom. Ova metoda je posebno povoljna za domaće ekološko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, jer hemikalije uništavaju bakterije koje razgrađuju otpadne vode.

Komentari (0)
Loading