Profesor Voja Perišić savetuje: Domaćice prave OVU grešku sa kiselim kupusom koja ubija najzdraviji deo!

Lana Vidović Vesti 04.09.2022 12:00 0

Profesor Voja je otkrio koja je najbolja paprika za ajvar, a jedno povrće izdvojio je kao "kralja" u ishrani!

Profesor Voja Perišić savetuje: Domaćice prave OVU grešku sa kiselim kupusom koja ubija najzdraviji deo!

Printscreen/Youtube

 

Gastroenterolog profesor dr Vojislav Perišić pričao je na Prvoj o ajvaru, ali i kiselom kupusu koji se u ovom periodu priprema za zimnicu.

Doktor je počeo od vitamina C, i rekao da ga pripremanje dugotrajnih proizvoda kao što je ajvar - uništava.

"Paprika ima više vitamina C nego limun, grejpfrut ili narandža. Ali on nije stabilan na visokim temperaturama, i ako skuvamo ajvar najveći deo njega će nestati", kazao je gastroenterolog. Kupus je, za njega, "kralj povrća", bilo da je svež ili ukiseljen.

"Rasol od kupusa je najhranljivija tečnost, dobijena fermentacijom apsolutno čudesne biljke. Pa i pijanci uzimaju rasol posle zloupotrebe alkohola, prepun je antioksidanasa, kao i probiotika", objasnio je on.

"Kupus ima mnoštvo dobrih bakterija, odličan je za probavu. Probiotske bakterije možemo dobiti iz biljaka, ili direktno iz zemlje, a kupus ih ima gomilu. Važna je pravilna priprema, domaćice stave nekada previše soli a ona će ubiti bakterije", rekao je dr Voja i objasnio koliko bi soli trebalo staviti.

"Uzmete kacu, kupusu samo isečete i izvadite koren, i jednu kafenu kašiku soli stavite tu gde je koren bio. I kupus dalje fermentira od svojih bakterija, najviše ih ima iz roda laktobacilusa. Moramo se pre jela osloboditi viška soli, zato je važno da se kiseli kupus ispere", rekao je on.

Kiseli kupus savetuje pre nego sveži, mada podvlači da i svež kupus ima brojna dobra svojstva. Doktor je "kritikovao" i jedno povrće koje ne voli!

"Da li može kelj da se ukiseli? Nema šanse. Nema on fermentaiblne ugljene hidrate. Fuj, ja ne jedem kelj, ali kupus je druga priča", našalio se on.

Komentari (0)
Loading